Dnes je 05.oktobra 2022, meniny má Viera

Veža Antares od Odile Decq mení panorámu Barcelony

Štúdio Odile Decq dokončilo 30-poschodovú luxusnú rezidenčnú vežu v Barcelone so zakrivenými balkónmi, ktoré sú na horných poschodiach sfarbené do červena. Pozrite sa na stavbu, ktorá zmení panorámu Barcelony.

Rozostavaná budova bola výzvou

Veža Antares obsahuje 88 luxusných apartmánov a nachádza sa v prímorskej lokalite na začiatku mestskej časti Avinguda Diagonal, vedľa veže Telefonica navrhnutej EMBA.

Vedeli ste, že? Štúdio Odile Decq vyhralo v roku 2015 súťaž na návrh budovy. Tá bola už rozostavaná pred finančnou krízou v roku 2008.

Architektonická kancelária so sídlom v Paríži, ktorá pracovala v rámci obmedzení vyplývajúcich z existujúcej štruktúry a prísnych stavebných predpisov, navrhla dominantnú štruktúru, ktorá pripomína organické tvary niektorých najznámejších barcelonských budov.

„Obmedzenia sú pre architekta výzvou,“ povedala podľa portálu dezeen.com architektka Odile Decq. Rovnako tiež priznala, že i napriek početným obmedzeniam vznikol inovatívny projekt. „Ako mnoho dobrých vecí v živote, nápad na projekt prišiel rýchlo.“

Odpoveď na osobnosť mesta

Návrh veže Antares, ktorý vychádza z umeleckého a architektonického odkazu bývalých obyvateľov Barcelony, ako sú Joan Miró a Antoni Gaudí, obsahuje plynulé balkóny, ktoré dodávajú budove dynamiku.

Balkóny boli vytvorené predĺžením každého poschodia existujúcej konštrukcie. Z rôznych uhlov menia tieto zakrivené roviny celkové vnímanie budovy. Každý balkón sa rozprestiera okolo rohov veže a mierne sa zakrivuje po dĺžke fasády, čím vytvára zvlnenú estetiku, ktorá má evokovať plynulosť blízkeho Stredozemného mora.

Autorka pre spomínaný portál v roku 2019 uviedla, že veža je jej odpoveďou na osobnosť mesta i jeho architektonické dedičstvo.

„Barcelona má farebnú barokovú dušu s hlbokou históriou v umení a architektúre. Organické formy sú zakorenené v architektúre mesta,“ vysvetlila architektka. „Plynulý dojem, ktorý vytvára veža, sa zaraďuje k dynamickej panoráme mesta, pričom je stále dobre proporčný a sofistikovaný. Jej forma nie je prehnane dramatická a nekričí o pozornosť,“ dodala Decq.

Červená podčiarkuje identitu budovy

Nedokončenú budovu vertikálne predĺžili o desať podlaží, aby dosiahli celkovú výšku 100 metrov. Horné poschodia obsahujú mezonetové a strešné byty, ktoré sú zvýraznené použitím jasnej červenej na balkónoch.

Vedeli ste, že? Červená je jednou z najobľúbenejších farieb autorky.

„Červená je farba Barcelony. Je to vášeň. Je to život. Chcela som, aby červená na vrchu budovy bola ako vlajka, ktorá signalizuje prítomnosť a identitu budovy.”

Na streche veže sa nachádza Sky Terrace s bazénom s nekonečným okrajom s panoramatickým výhľadom na Barcelonu a Stredozemné more.

Na prízemí sa jasne červená vstupná hala budovy spája s upravenou záhradou s vonkajším pavilónom. V suteréne sa nachádza vybavenie vrátane parkovacej garáže a wellness centra s kúpeľmi, bazénom a posilňovňou.

Štúdio Decq zvyčajne používa k svojim projektom holistický prístup a so spoločnosťou Antares vytvorilo interiéry pre byty, ktoré maximálne využívajú výhľad na more a pohorie Montserrat cez presklené steny v plnej výške.

Architektonická firma dohliadala na dizajn kuchynských ostrovčekov, umývadiel, osvetlenia a nábytku pre rezidencie, lobby a terénnymi úpravami, aby sa zabezpečilo, že projekt bude vyzerať ako jednotný celok.

Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie