Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Dizajn sedadiel vo vlakoch Elizabeth Line odkazuje na kráľovskú rodinu

Britské štúdio textilného dizajnu Wallace Sewell odhalilo dizajn sedadiel pre vysokorýchlostné železničné spojenie Elizabeth Line, ktoré by malo byť uvedené do prevádzky koncom tohto roka.

Abstrahovanie okolia do obdĺžnikov

Sedadlá v nových približne 200 metrov dlhých vlakoch Crossrail budú definované kráľovskou fialovou farbou a prúžkovaným vzorom.

„Tkanina je pokračovaním pôvodného dizajnu na linke Liverpool Street až Shenfield, inšpirovaná cestovaním po trase a abstrahovaním okolia do obdĺžnikov a lineárnych motívov,” uviedlo podľa portálu dezeen.com štúdio. „V prípade Elizabeth Line dizajn sedadiel pracuje s ďalšími pruhovanými detailmi a vytvára pocit rýchlosti, pri pohybe linky z východu na západ,” dodáva štúdio.

Dizajnéri výrobcu látok Camira, ktorý bol zodpovedný za výrobu textilu, zvolili na čalúnenie 70 nových vlakov fialovú farbu v odtieni Pantone 3515 C. Zámerom bolo, aby na mape londýnskeho metra ladili s fialovou farbou linky Elizabeth.

Chceli tiež, aby farba spájala vlaky so súčasnou britskou panovníčkou kráľovnou Alžbetou II., po ktorej je pomenovaná linka za 18,25 miliardy libier.

Vedeli ste, že?  Fialová je synonymom kráľovskej rodiny. Rovnaký bohatý gradient fialovej je spojený s platinovým jubileom kráľovnej, ktoré sa bude konať tento rok.

„Vyvinuli sme paletu, ktorá začala výraznou farbou linky a pridali sa k nej teplejšie a svetlejšie odtiene. Tak sme vytvorili látku, ktorá sa na prvý pohľad javí ako fialová, s vrstvami hĺbky a tepla pri bližšom pohľade,“ vysvetlila Sarah Mallinson, dopravná dizajnérka v Camire.

„Konečný výsledok je výrazný a súčasný s elegantným odkazom na panovníčku, ktorého predstavuje,“ dodala.

Konzistentný vzhľad a dojem

Tkaninu tkala Camira na drôtených krosnách, aby vytvorila rovnú dopravnú textíliu so slučkovým vlasom, ktorá sa používa na všetkých linkách londýnskeho metra. Značka zvolila jednoduchý dizajn, keďže sa musí objaviť na niekoľkých stovkách tisíc sedačkách, ktoré si po opotrebovaní budú vyžadovať pravidelné čalúnenie a výmenu.

„Výber farieb interiéru a textílií je navrhnutý tak, aby sa v priebehu času dobre osvedčili, aby sa dali ľahko udržiavať, boli v súlade s rôznymi štandardmi týkajúcimi sa kontrastu a vytvorili pokojný a konzistentný vzhľad a dojem, ktorý nezastará,“ povedala Mallinson.

Očakáva sa, že nové vysokorýchlostné vlakové spojenie z východného a západného Londýna, ktoré má byť úplne otvorené v najbližších mesiacoch, prepraví každý rok 200 miliónov cestujúcich. Stavia ho Crossrail, železničná koncesia prevádzkovateľa londýnskeho metra Transport for London.

 „Textília je len jedným prvkom v interiéri vlaku: všetky farby, materiály a povrchové úpravy v interiéri musia byť zladené, aby vytvorili pokojný, poddajný a ľahko udržiavateľný interiér, ktorý odráža nielen jedinečnú identitu linky, ale aj londýnskeho metra,“ dodal na záver Transport for London.

Chceli by ste sa previesť v linke s podobným dizajnom sedadiel? Napíšte nám do komentárov váš názor.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie