Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Aj takto môže vyzerať modernizácia 800-ročnej stavby

Hugh Broughton Architects zakonzervovali a zmodernizovali 800-ročnú Clifford's Tower v Yorku v Anglicku. Ruinu čiastočne zakryla drevená terasa, ktorá poskytuje návštevníkom výhľad na mesto.

História poznačená požiarmi

Zadávateľom projektu bola spoločnosť English Heritage s cieľom ochrániť a výrazne premeniť interiér pamiatky z 13. storočia. Veža kedysi tvorila súčasť hradu York a bola zničená požiarom v roku 1684.

Clifford’s Tower sa nachádza na umelom pahorku postavenom Williamom Dobyvateľom v roku 1068. Na mieste pôvodne stála drevená konštrukcia, ktorá po stáročia tvorila hlavnú pevnosť hradu York. Drevená veža vyhorela v roku 1190 pri masakre mestskej židovskej komunity, ktorá sa do nej uchýlila. Túto udalosť pripomína výsadba narcisov na mohyle.

V priebehu 13. storočia bola na jej mieste postavená kamenná veža na príkaz kráľa Henricha III. Jeho dizajn bol ovplyvnený francúzskymi zámkami s použitím prvkov a detailov typických pre anglickú architektúru.

Stavba bola využívaná prevažne ako pevnosť a väzenie, ale po v roku 1684 postupne chátrala. V roku 1935 bola opravená a na jednej strane bolo pridané schodisko, aby sa zlepšil prístup verejnosti.

Nový návštevnícky zážitok

Hugh Broughton Architects spolupracovali so špecialistami z Martin Ashley Architects na vypracovaní návrhu zameraného na obmedzenie ďalšieho poškodenia stavby a zároveň zlepšenie zážitku návštevníkov.

Clifford's Tower
Zdroj foto: Michael J P on Shutterstock

Primárny zásah Hugh Broughton Architects predstavuje pridanie samostatne stojacej drevenej konštrukcie vo vnútri prázdnej kamennej stavby. Štyri drevené stĺpy podopierajú strešnú terasu, ktorá zahŕňa amfiteáter pre rôzne aktivity.

Drevená strešná terasa zostupuje smerom k prednej časti veže a zároveň tvorí sedenie v amfiteátri. Prázdny priestor uprostred terasy umožňuje dennému svetlu a čerstvému vzduchu prenikať do interiéru.

Vnútri sú ľahké kovové chodníky zavesené na drevenej konštrukcii na úrovni prvého poschodia, aby umožnili návštevníkom vstúpiť do predtým neprístupných priestorov, ako je kaplnka a toaleta postavená pre kráľa Henricha III.

Výhľad na York

Chodníky obsahujú drevené zábradlia so sieťovými balustrádami. Prístupné sú po kovovom schodisku, ktoré stúpa zo stredu veže smerom nahor.

„Drevená terasa a visuté chodníky zlepšujú prístup, poskytujú ľuďom viac času na to, aby si mohli vychutnať nádherný výhľad na York a dopĺňajú zvláštny charakter Clifford’s Tower,“ povedal podľa portálu dezeen.com Broughton.

V rámci obnovy bolo opravené aj požiarom poškodené kamenné murivo veže, múry, schodiská, štrbiny a ohniská. Kamenné murivo kaplnky bolo očistené, jej strecha bola opravená a obložená hlinenými dlaždicami.

Návštevníci teraz môžu vstúpiť do veže cez vchod v priľahlej prednej budove, kde bol pridaný kiosk.

Hlavný priestor obsahuje niekoľko informatívnych pultov a lavíc na sedenie spolu s reproduktormi, ktoré vytvárajú pohlcujúcu zvukovú kulisu.

Ako sa vám páči tento prístup k obnove historickej stavby? Napíšte nám váš názor do komentára pod článok. Pre viac zaujímavých informácií nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie