Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Unikátna inštalácia v Madride upozornila na nedocenenú súčasť architektúry

Dizajnové štúdio Pareid zaplnilo prednáškovú sálu na College of Architects v Madride reverzibilnou inštaláciou Everywhere and Nowhere vyrobenou z PVC rúr.

Trubice, svetlá a kov

Inštalácia prevzala Sálon de Actos ako súčasť štvrtého ročníka Urvanity Art Fair. Na dekoráciu tejto prednáškovej sály použilo londýnske štúdio Pareid červené neónové osvetlenie a rovnaké vlnité PVC rúrky, ktoré sa často používajú v stavebníctve na ochranu drôtov alebo na vytváranie drenážnych rúr.

Tie boli rozprestreté okolo miestnosti a jej troch veľkých stĺpov v snahe upozorniť na skrytú sieť drôtov, káblov a potrubí, ktorá neustále prenáša fyzickú hmotu a digitálne údaje po celom svete.

Vedeli ste, že? Rúry boli neskôr darované a použité v stavebníctve.

„Jazyk prebytku, plynulosti, konektivity a prenosu sa v tomto priestore prejavuje použitím troch materiálov: trubíc, svetiel a kovu,“ povedali pre portál dezeen.com zakladatelia štúdia Déborah López a Hadin Charbel.

Namiesto trvalého lepidla Pareid použil svorky a popruhy na zavesenie rúrok v rôznych usporiadaniach po miestnosti. Keďže podujatie trvalo tri dni, bolo potrebné inštaláciu namontovať rýchlo. Po skončení tiež nesmela v interiéri zostať po nej výraznejšia stopa.  

Vizuálne nedocenená súčasť architektúry

Počas festivalu bol v miestnosti umiestnený malý bar a centrálny priestor na sedenie, kde sa konalo množstvo verejných debát, konferencií a spoločenských stretnutí.

Potom Pareid darovalo vlnité rúry malej stavebnej spoločnosti v neďalekom meste, ktorá ich odvtedy používa na ochranu elektrických drôtov v jednej zo svojich nedávnych budov.

„Cieľom projektu je riešiť problémy súvisiace s dočasnými inštaláciami a odpadom zo stavebného priemyslu. Tieto rúrky sú veci, ktoré každý potrebuje a oceňuje, no zároveň sú vizuálne nedocenené, a preto skryté pod zemou,“ vysvetlili autori. “Je to skutočne estetické odmietnutie toho, čo väčšina ľudí vníma ako architektúru. Tým, že sa do popredia stavajú prvky, ktoré umožňujú bezproblémové fungovanie nášho súčasného mestského a vidieckeho života. Tu sa návštevníci stretávajú s prvkom, ktorý zvyčajne vidia neradi,“ dodali.

Pre viac zaujímavostí z oblasti dizajnu a architektúry nezabudnite sledovať aj naše sociálne siete.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie