Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Centrum pre kemping v púšti: Budova zahrabaná v piesku

Čínske štúdio 3andwich Design dokončilo centrum pre púštny kemping v autonómnej oblasti Ningxia Hui v Číne. Našli by ste ho v piesočných dunách?

Púšť ako najvýznamnejší prvok

Dve nové stavby poskytujú stravovacie zariadenia, sklady, multifunkčnú halu i vonkajšie priestor pre kemp Desert Galaxy Camp, ktorý vznikol v reakcii na rozmach púštnej turistiky v tejto oblasti.

Štúdio 3andwich Design čerpalo z histórie a mýtov púšte a vytvoril formu, ktorá sa zdá byť vykopaná spod piesku, ktorú opísalo ako napoly zasypanú šperkovnicu.

“Dlhá história neumožňuje ľuďom predstaviť si, koľko príbehov je stále pochovaných pod púšťou a čakajú na objavenie,” uviedlo podľa portálu dezeen.com štúdio.

“V okolí lokality nie je žiadna kultúrna krajina ani historický kontext. Najintuitívnejším a najvýznamnejším prvkom je púšť, kde sa do diaľky tiahnu zvlnené piesočné duny. Priame čiary a geometrické tvary sú základnými prvkami budovy, simulujúc obrovskú obdĺžnikovú pevnú hmotu napoly zahrabanú v žltom piesku,“ vysvetlili zástupcovia 3andwich Design.

Všetko pre komfort v púšti

V hlavnej budove sa nachádzajú zariadenia s recepciou a reštauráciou na prízemí, sálou na podujatia na druhom poschodí a VIP priestorom na treťom poschodí. Každé z horných poschodí má i prístup na terasu.

Neďaleko centra sa nachádza i baldachýnová konštrukcia nad betónovou základňou, ktorá tvorí malé vonkajšie javisko spojené s hlavnou budovou kľukatou cestou z drevených terás, ktorá vedie aj k jednotlivým kempingom.

„Podľa miestnych je najlepšie mať na púštnej budove ‚kryt‘, hoci len kus látky, aby sa zmiernil priamy slnečný svit a vytvorila sa chladná mikroklíma,“ uviedlo na záver štúdio.

Vedeli by ste si predstaviť kemping v tomto unikátnom prostredí? Napíšte nám váš názor do komentárov pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 4x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie