Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Fasáda nemocnice v Miláne dokáže rozkladať častice smogu

Fasáda nemocničnej budovy v Miláne od miestneho ateliéru Mario Cucinella Architects dokáže rozložiť častice smogu. Ako je to možné?

Denné svetlo

Nemocnica San Raffaele, prezývaná Ľadovec, je pokrytá keramickými blokmi s povlakom z oxidu titaničitého, ktoré dokážu rozložiť častice smogu.

Budova s rozlohou 40 000 metrov štvorcových spája na svojich 10 poschodiach univerzitné učebné a výskumné priestory s pohotovosťou a 284-lôžkovým zariadením.

Jej dizajn bol ovplyvnený zabezpečením veľkého množstva denného svetla pre pacientov aj personál. To by mala zabezpečiť takmer úplne presklená forma umiestnená na jednoposchodovej základni obloženej dlaždicami zemitej farby.

Na streche nemocnice sa nachádza záhrada. Smerom na juh sa forma nemocnice rozširuje a pripája sa k susednej budove.

“Všade, kde je to praktické, sme do budovy zaviedli denné svetlo v prospech starostlivosti o pacientov, ale aj na zlepšenie pohody zdravotníckeho personálu pracujúceho dlhé hodiny,” uviedlo podľa portálu dezeen.com štúdio Mario Cucinella Architects.

Praktický dizajn

Keramické bloky, ktoré pokrývajú horných päť poschodí budovy boli špeciálne vyrobené s povlakom oxidu titaničitého, aby rozložili častice smogu a šetrili teplo.

V základni sa nachádza urgentný príjem. Suterén obsahuje chirurgický blok s 20 operačnými sálami. Vyššie je sedem poschodí lôžkových a vyučovacích priestorov.

Menej klinické, „domáce“ izby pre rodinné návštevy sú navrhnuté tak, aby poskytovali väčšiu rozmanitosť vnútorných priestorov pre pacientov. Ďalšie salóniky pre návštevníkov boli zorganizované v presklených rohových častiach budovy.

“Jednoduchý, prakticky obdĺžnikový plán budovy s rozlohou 40 000 metrov štvorcových a cirkulačné trasy boli starostlivo premyslené, aby sa minimalizoval čas potrebný na prístup k životne dôležitým zariadeniam,” vysvetlil v závere ateliér.

Pre viac informácií nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie