Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Dom s nulovými emisiami, ktorý vyrába viac energie, ako spotrebuje

Americký startup Cosmic vytvoril doplnkovú bytovú jednotku na solárny pohon, ktorá generuje oveľa viac elektriny, ako potrebuje.

Bývanie s nulovými emisiami

Spoločnosť Cosmic so sídlom v San Franciscu založil Sasha Jokic, podnikateľ a architekt, ktorý pracuje v oblasti dizajnu a stavebníctva už viac ako 14 rokov. Pre svoj najnovší projekt Jokic a jeho tím v Cosmic vyvinuli efektívny stavebný systém a elektrický dom s nulovými emisiami, ktorý má byť novým, odvážnym krokom pri riešení bytovej a klimatickej krízy.

„Vyvinuli sme jedinečnú domácu platformu s vlastným pohonom, ktorá nám umožňuje stavať uhlíkovo neutrálne a neuveriteľne efektívne domy rýchlo s nižšími nákladmi, uviedla podľa portálu dezeen.com spoločnosť.

Budovy spoločnosti sa odlišujú od tých klasických niekoľkými spôsobmi. Podľa spoločnosti sú konštruované pomocou efektívneho procesu, ktorý je rýchlejší, ekonomickejší a úspornejší ako typické metódy. Okrem toho sú budovy navrhnuté tak, aby si dokázali vyrábať vlastnú energiu pri jej minimálnej spotrebe a bez fosílnych palív. Navyše môžu generovať dodatočnú energiu, ktorá sa ukladá a následne prerozdeľuje.

Jednoduchá konštrukcia i preprava

Tím dokončil svoju prvú modelovú jednopodlažnú jednotku, ktorá má celkovú plochu 33 metrov štvorcových. Kompaktné obydlie má kúpeľňu a otvorený priestor na spanie, bývanie, stolovanie i varenie.

Aj napriek tomu, že modelová jednotka bola koncipovaná ako bývanie, spoločnosť zdôraznila, že budovy môžu byť použité rôzne.

Cosmic vyrába časti budov v továrni, zatiaľ čo zvyšné komponenty sú postavené na mieste. Komponenty modulu sú vyrobené v továrni, vložené do plochých kontajnerov a potom prepravené na miesto. Maximálna hmotnosť modulu je 272 kilogramov, vďaka čomu sa dá relatívne ľahko vyložiť a zostaviť pomocou malého teleskopického nakladača. Nie sú potrebné žiadne žeriavy.

Na miesto sú dodané aj strešné krytiny, fasádne a vnútorné steny, ako aj dvere a okná s trojitým zasklením, ktoré sa ručne pripevňujú pomocou stolárskeho systému spoločnosti Cosmic. Tieto prvky sú postavené na mieste.

Vedeli ste, že? Moduly sa dodávajú v rôznych veľkostiach od 1,7 až 4,1 štvorcových metrov. Moduly je tiež možné kombinovať a vytvárať rôzne budovy.  

Základ je vyrobený z kovu a dreva. Nosníky, spoje a palubovky sú vyrobené z tenkých plechov a rúrok, zatiaľ čo ostatné konštrukčné prvky sú vyrobené z dreva z trvalo udržateľných zdrojov. Strecha je plechová.

Dom stojí na základe, ktorý pozostáva z podzemných kotiev, nadzemných nôh a samonivelačných spojov. Pre podzemnú časť je možné v závislosti od typu pôdy použiť skrutkové závity alebo betónové pätky.

Stenové panely sú vyrobené z krížovo-laminovaného dreva a rôznych druhov preglejky, zatiaľ čo podlaha je vyrobená z tvrdého dreva. Možnosti opláštenia zahŕňajú morený céder v čiernej, sivej alebo prírodnej farbe.

Jednotky s kuchyňou sú vybavené kremennými pracovnými doskami. Kúpelne majú dláždené sprchové steny. Medzi ďalšie funkcie patria vysokoúčinné LED diódy, inteligentný termostat a sprievodná aplikácia na sledovanie spotreby elektrickej energie.

Udržateľnosť

Dom je navrhnutý tak, aby minimalizoval spotrebu energie pomocou funkcií, ako je nepretržitá izolácia a nepriedušné okná a dvere.

Jednotky sú tiež vybavené strešným solárnym panelom, ktorý dokáže v regióne Kalifornie generovať 7 až 20 000 kWh ročne. Energie preto vyrobí oveľa viac, ako by mal podľa očakávaní potrebovať. Uskladnenú energiu je podľa tímu možné distribuovať a využiť napríklad na nabíjanie elektromobilu.

Vedeli ste, že? Výroba a dovoz tejto ekologickej obytnej jednotky trvá približne od štyroch do šiestich mesiacov.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v podobnom objekte? Napíšte nám do komentára váš názor.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie