Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

V Silicon Valley začali s výstavbou budovy, ktorá bude plná zelene

Začala sa výstavba Park Habitat, budovy pokrytej rastlinami v Silicon Valley, ktorú navrhlo japonské štúdio Kengo Kuma and Associates.

Silný vzťah k prírode

Táto 20-poschodová budova bude mať sklenenú a drevenú fasádu pokrytú viničom a kvetináčmi a bude sa nachádzať v centre San Jose uprostred Silicon Valley v Kalifornii.

Štruktúra s rozlohou 120 774 štvorcových metrov bude mať vo svojom jadre aj átrium so „zelenými pľúcami“.

„Silný vzťah k prírode je nevyhnutný pre kvalitu nášho života,“ povedal podľa dezeen.com Kengo Kuma, zakladateľ Kengo Kuma and Associates. “Zelené pľúca prinášajú svetlo hlboko do každého poschodia a prekvapia ako vertikálna záhrada, ktorá preniká atmosférou budovy,” dodal.

Medzi ďalšie aspekty budovy, ktoré prispejú k jej dizajnu, patrí upravená záhrada na streche a funkčné vetracie otvory na exteriéri, ktoré zabezpečujú prirodzené prúdenie vzduchu. Podľa štúdia vetracie otvory vytvárajú architektonický nádych a výdych v 24-hodinovom cykle.

“Biofilný postoj budovy je systémový a performatívny, nielen metaforický,” vysvetlil Kuma.

Z fasády budú vyrezané časti so záhradnými priestormi plnými stromov, aby sa exteriér budovy otvoril do átria a odhalili sa betónové konštrukčné trámy.

Udržateľnosť

Park Habitat bude obsahovať obchodné a kancelárske priestory, ako aj múzeum a bude fungovať ako expanzný priestor pre priľahlé Tech Interactive, vedecké a technologické centrum, ktoré ponúka vzdelávacie programy.

Vedeli ste, že? Budova je súčasťou Net Zero Campus, iniciatívy mesta spolu s developermi Westbank, Urban Community, Peterson a OPTrust, ktorá nakoniec bude zahŕňať šesť budov v areáli San Jose.

„Projekt tiež využije nízkouhlíkové stavebné materiály a pripojí sa k úplne elektrickému okresnému energetickému systému vyvinutému spoločnosťou Creative Energy,“ povedal Westbank o Park Habitat.

“Iniciatíva Net Zero Campus sa snaží vytvoriť udržateľnú komunitu pre kreatívnu ekonomiku, ktorá privedie spoločnosti a ich tímy z prímestských priemyselných parkov a znovu ich prepojí s mestským prostredím”, dodal developer na záver.

Chceli by ste pracovať v podobnom prostredí? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie