Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Do toho obchodu IKEA vo Viedni sa autom nedostanete

Štúdio Querkraft Architekten otvoria obchod IKEA Vienna Westbahnhof v centre Viedne, ktorý bude dostupný iba pešo alebo verejnou dopravou.

Udržateľný zážitok z nakupovania

Podľa švédskeho predajcu nábytku IKEA, ktorý dizajn odhalil v roku 2020, je sedemposchodový obchod reakciou na radikálne zmenené správanie zákazníkov a mobility a ambíciou vytvoriť trvalo udržateľný zážitok z nakupovania.

Keďže je priekopnícky obchod zameraný na chodcov, poskytuje aj denné donášky domov, takže ľudia nemusia nosiť nákupy.

„Čoraz viac zákazníkov ani nepomyslí na to, že by si svoj nábytok nosili domov sami, veci si nechávajú doručiť,“ vysvetlili podľa dezeen.com zástupcovia IKEA pri prvom odhalení budovy. „Približne dve tretiny Viedenčanov žijúcich v mestských častiach Viedne už nemajú ani auto. Prichádzajú verejnou dopravou, chodia pešo, alebo bicyklujú,“ dodali.

Querkraft Architekten, ktorý označil IKEA Vienna Westbahnhof za „dobrého suseda“, dúfa, že obchod predstavuje budúcnosť maloobchodu a urbanistického dizajnu.

„Táto budova významne prispieva k budúcnosti živého a ekologického mesta a tiež k budúcnosti maloobchodu. Ide o mestskú IKEA s výborným napojením na systém verejnej dopravy a príjemnou strešnou terasou,“ vysvetlilo štúdio.

Mriežkovitá fasáda IKEA Vienna Westbahnhof bola vymodelovaná Querkraft Architekten a možno ju ľahko prispôsobiť meniacim sa potrebám. Je vyrobená z ocele a betónu s hĺbkou 4,5 metra, obklopuje budovu a zahŕňa terasy, otvorené priestory a miestnosti, do ktorých sa rozširuje obchod a služby.

Táto mriežkovaná štruktúra tiež poskytuje priestor pre 160 črepníkových stromov a popínavých rastlín, od ktorých sa očakáva, že budú fungovať ako prirodzený klimatizačný systém a pomôžu vyčistiť vzduch v okolí.

Vedeli ste, že? Počítačové simulácie podľa štúdia naznačili, že výsadba by mohla znížiť teplotu v okolí predajne približne o 1,5 stupňa Celzia.

Hotel ako súčasť budovy

Tri rôzne vchody sú navrhnuté tak, aby vyhovovali návštevám rôznych zákazníkov, od tých, ktorí sem spontánne vchádzajú, až po tých, ktorí sú na dlhšom, plánovanom nákupe.

Všetky tieto vstupné priestory sú umiestnené na rovnakej úrovni, ktorá je prepojená s okolitou nákupnou ulicou Mariahilferstrasse.

Ďalšou nekonvenčnou črtou IKEA Vienna Westbahnhof je začlenenie hostela Querkraft Architekten do jeho horných poschodí. Zatiaľ čo prvé štyri poschodia predstavujú výrobky IKEA, dve najvyššie poschodia obsahujú 345 postelí. K dispozícii je aj verejne prístupná strešná záhrada s fotovoltaickými systémami. 

Prízemie je so všetkými poschodiami prepojené veľkým átriom, ktoré tiež umožňuje návštevníkom nahliadnuť medzi jednotlivé poschodia.

IKEA dúfa, že to prispeje k tomu, že sa obchod stane ikonickým miestom stretnutí vo Viedni.

Ako najčastejšie chodíte do obchodu IKEA vy? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie