Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Pražský podkrovný byt dýcha umením: Aké obrazy inšpirovali jeho interiér?

No Architects navrhli interiér pražského bytu, ktorý je inšpirovaný dvomi súčasnými obrazmi. Pozrite sa naň spolu s nami.

Inšpiráciu našli v obrazoch

Byt v českej metropole na Žižkove vychádza z dvoch moderných umeleckých diel majiteľov, konkrétne ide o nemenované dielo Vladimíra Houdka a Cesty domů od Josefa Bolfa. Houdkov nemenovaný obraz s číslom šesťdesiatdeväť je zavesený medzi jedálenskou a kuchynskou časťou.

Obdĺžnikový obraz je inštalovaný na výšku a rozdelený do štyroch častí s dvojicou odrazených šestiek a deviatok v odtieňoch šedej.

Detaily rozstrapkaných okrajov umeleckého diela sú použité i na spodnom okraji kuchynských nástenných skriniek.

Bohatá kráľovská modrá, ústredná farba kompozície, sa nachádza v kuchyni, chodbe, kúpelni a hlavnej spálni, ako súčasť dlaždíc či zamatového čalúnenia.

Číslo 69 sa stáva vzorom i pri perforovanej zástene v obývacej časti a vo väčšom formáte na dverách skríň v druhej spálni.

Keď umenie nie je iba dekoráciou

Druhý obraz, Cesta domů od Bolfa, je zavesený v obývačke priamo oproti dielu od Houdka. Kontrastne melancholické umelecké dielo zobrazuje pouličnú scénu s budovami, stromami a postavami zakrytými tmavou paletou sivej a čiernej.

Na emotívnu maľbu odkazujú závesné lampy v tvare slzy nad kuchynským ostrovčekom a jedálenským stolom. Okrem toho pripomínajú aj nástennú maľbu s vodopádom od umelca Patrika Hábla na bočnej strane susednej budovy, ktorá je viditeľná z okna obývačky.

Vedeli ste, že? Byt sa nachádza v podkrovnej nadstavbe z 90. rokov 20. storočia a v budove z prvej polovice 19. storočia.

„Je to jednoduchý životný priestor pre rodinu, ktorá rozumie umeniu a chce si ho vážiť a užívať si ho,“ vysvetlilo podľa portálu dezeen.com štúdio No Architects. „Je to interiér, kde súčasné umenie nie je len vymeniteľnou dekoráciou,“ dodalo.

V každej izbe nájdete tiež vstavaný nábytok na mieru s neutrálnou paletou dubového dreva a bielymi povrchmi.

Vedeli by ste si predstaviť bývanie v tomto unikátnom interiéri, ktorý dýcha umením? Napíšte nám váš názor do komentára.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • x
  • 0x
  • 0x
WordPress › Chyba

Na vašej web stránke sa vyskytla kritická chyba.

Prečítajte si viac informácií o riešení problémov s WordPress.