Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Nábytok z IKEA vám bude môcť povedať, že je opotrebovaný i to, ako ho obnoviť

Spoločnosť IKEA a jej výskumné a dizajnérske laboratórium Space10 spolupracovali s kreatívnym štúdiom Oio na vytvorení konceptu nábytku Updatables. Pozrite sa s nami na tento unikátny projekt.

Nábytok dostane hlas

Koncept Updatables by mal využívať umelú inteligenciu, aby majiteľom dal vedieť, ako ho možno aktualizovať. Podľa predstáv Oio a Space10 by kusy nábytku Updatables mali dokázať komunikovať, keď sa opotrebúvajú a navrhnúť i konkrétne úpravy, ktoré im poskytnú dlhšiu životnosť.

Ako by to teda mohlo podľa dizajnérov fungovať? Majitelia by mohli kusy nábytku skenovať pomocou aplikácie, ktorá by im dala hlas, aby zistili, v akom sú stave a čo potrebujú.

Technológia rozšírenej reality by sa použila na vizualizáciu toho, ako by sa dal nábytok aktualizovať pomocou ďalších dielov z iných kusov nábytku IKEA. Jednoduchá stolička by mohla byť napríklad upravená na hybrid stoličky a police s pridanou lampou na čítanie.

Podľa spoločnosti IKEA a Space10 by tento koncept mohol ľuďom pomôcť lepšie si predstaviť, ako by mohli predĺžiť životnosť svojho nábytku.

Nový vzťah medzi nábytkom a majiteľmi

“Bohužiaľ, mnohé predmety sa dnes ľahšie likvidujú a nahradia, ako sa modernizujú. Máme pocit, že Updateables môže pomôcť inšpirovať ľudí, aby znížili tento odpad tým, že dajú predmetom nový účel,” povedal podľa portálu dezeen.com Matteo Loglio, spoluzakladateľ štúdia Oio. Okrem toho dodal i to, že nový koncept pomôže odomknúť nový vzťah medzi majiteľmi a nábytok, ktorý umožní, aby starostlivosť o kúsky umožňovala rásť a stať sa niečím iným.

Space10 opísal Updateables ako plnohodnotné evolúcie existujúceho nábytku IKEA. Každý aktualizovaný kus nábytku by bol jedinečný, pričom vyradené časti by mohli byť použité v rámci obnovy iných kusov nábytku.

“Updatables predstavuje budúcnosť, kde sa nábytok vyvíja spolu s ostatnými členmi domácnosti, vytvára emocionálne spojenie s predmetmi a podporuje premyslenejší prístup k likvidácii a odpadu,“ uviedol podľa spomínaného portálu Space10.

Iniciatíva je súčasťou Everyday Experiments, pokračujúcej série IKEA a Space10, ktorej cieľom je pozerať sa na úlohu technológie v domácnosti inak.

Uvítali by ste niečo podobné aj u vás doma? Napíšte nám do komentára pod článkom, čo si o tomto inovatívnom koncepte myslíte.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie