Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Stavba pre autobusy v Edmontone láka unikátnou fasádou

Kanadské architektonické štúdio GH3 vytvorilo rozsiahle zariadenie na údržbu a skladovanie autobusov v Edmontone. Pozrite sa s nami na túto unikátnu stavbu.

Nové štandardy

Kathleen Andrews Transit Garage (KATG), pomenovaná po prvej vodičke autobusu v Edmontone, zaberá 50 000 metrov štvorcových na pozemku s rozlohou 4 hektáre priamo pri hlavnej diaľnici severovýchodne od mesta.

Budova by mala byť schopná poňať 300 autobusov a podľa štúdia by mala stanoviť nové štandardy pre často prehliadaný typ budovy.

Na tomto mieste sa kedysi nachádzal komplex pre spoločnosť na spracovanie mäsa Canadian Packers, ktorý navrhol Eric Arthur, kanadský modernistický architekt. Budovy však boli v 1986 zbúrané a zostal po nich len 50 metrov vysoký komín.

„KATG obnovuje toto dedičstvo zachovaním komína,“ povedalo podľa portálu dezeen.com štúdio GH3.

Kontrast k uniformite architektúry

Samotná garáž je hranatá a má dve poschodia s hladkými fasádami pokrytými vlnitými panelmi z nehrdzavejúcej ocele rôznych šírok.

Pozdĺž hornej časti konštrukcie je päť výstupkov, ktoré predstavujú svetelné studne. Týchto päť svetelných studní uzatvárajú kovové sochárske formy navrhnuté berlínskym umelcom Thorstenom Goldbergom. Ich dizajn bol navrhnutý tak, aby pripomínali topografiu hôr po celom svete, ktoré majú rovnakú zemepisnú šírku ako Edmonton. Edmonton je totižto miestom, ktoré sa napriek svojej blízkosti Skalistých hôr rozprestiera na rovine.

“Sochy z nehrdzavejúcej ocele sa syntetizujú s povrchom budovy, dodávajú kontrast k uniformite architektúry, podnecujú zvedavosť a potešenie, či už sa s nimi stretnete na ceste autom alebo pešo,” uviedlo štúdio GH3.

Pozdĺž vonkajšej základne je séria gabionových stien určených na zakrytie nevzhľadného zariadenia a neporiadku.

Budova pozostáva z veľkých skladových priestorov na parkovanie a čistenie autobusov, ako aj kancelárií a iných priestorov pre zamestnancov. Časť priestorov pre zamestnancov je pod zemou, nakoľko teploty v tejto oblasti môžu klesnúť pod mínus -40 stupňov Celzia.

Na spodnej úrovni, ktorá má celé podlahy z lešteného betónu, sa nachádzajú aj jednofarebné šatne zamestnancov a priestory učební na školenia. Na hornej úrovni je mezanín uzavretý radom kancelárií a iných pracovných priestorov s presklením rôznej priehľadnosti podľa funkcie miestnosti.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj v našich zemepisných šírkach? Napíšte nám do komentára váš názor.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 1x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie