Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Domček na strome bez stromu? Takto sa s tým vysporiadalo štúdio De Matos Ryan

Architektonické štúdio De Matos Ryan vytvorilo domček s názvom Penfold v záhrade londýnskeho domu, ktorý je prístupný iba podliezaním.

Výzva pre architektov

Tento domček na hranie s pyramídovou konštrukciou je vysoký 4,1 metra. Podľa portálu dezeen.com stálo štúdio pred výzvou navrhnúť domček na strome bez stromu, keďže sa v záhrade klientov žiadny nenachádzal.

Penfold je postavený zo série trojuholníkových rámov z duglasky a je prístupný cez nízky priestor zospodu, čo znamená, že mierne bráni vstupu dospelým.

Modulárny dizajn zaisťuje ľahkú demontáž a odvoz konštrukcie pri predaji domu, čo bolo i podmienkou na udelenie stavebného povolenia.

Vedeli ste, že? Domček bol pomenovaný po postave z Danger Mouse, obľúbenej rozprávke detí klientov.

Vnútri domčeka sú dve úrovne spojené dreveným a lanovým rebríkom a osvetlené otvárateľným svetlíkom na vrchole pyramídy. Svetlík je tiež vybavený senzormi, ktoré ho pri daždi automaticky zatvoria.

Svetlo i zeleň

Trojuholníkové okná, ktoré kopírujú tvar konštrukcie, sú strategicky umiestnené v rôznych výškach, aby vytvorili rôzne vyhliadkové body. Rovnako je ich možné ľahko otvoriť a vyvetrať priestor. Externé LED trubicové osvetlenie namontované na vnútorných stenách zaisťuje, že priestor možno využívať i vo večerných hodinách.

„Neobvyklá forma a mierka domčeka poskytuje priestor pre hru a skúmanie,” uviedlo podľa spomínaného portálu štúdio.

Nerezová káblová mreža, ktorá pokrýva drevený roštový exteriér formy, sa postupne zaplní popínavými rastlinami. Štúdio preto dúfa, že sa im v konečnom dôsledku podarí vytvoriť pocit stromu, ktorý v záhrade chýba.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašej záhrade? Napíšte nám do komentára, ako na vás pôsobí tento unikátny domček Penfold.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie