Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Chatka od architekta Sigurda Larsena ponúka únik od ruchu veľkomesta

Dánsky architekt Sigurd Larsen navrhol chatku pre začínajúcu spoločnosť Raus s panoramatickými oknami, ktoré odhaľujú výhľady do prírody.

Obmedzený priestor bol výzvou

Chatka, ktorú uviedla spoločnosť Raus, bola vyvinutá štúdiom Sigurd Larsen design & architecture, aby prilákala obyvateľov miest, ktorí chcú zažiť oddych v prírode.

Prvá skonštruovaná verzia kabíny je inštalovaná v areáli kultúrneho domu Wehrmuehle neďaleko Berlína. Jej dizajn maximálne využíva pôdorys s rozlohou iba 18 metrov štvorcových. Výška konštrukcie a veľké okná však prispievajú k pocitu priestrannosti.

„Práca len s niekoľkými kubickými metrami je istým spôsobom vždy výzvou pre architektov,“ povedal podľa portálu dezeen.com Larsen. „Zároveň som ale zistil, že je to zdroj inšpirácie, pretože existuje jasný rámec stanovený pre to, čo je možné,” dodal autor.

Panoramatické okná majú posuvnú časť, ktorá sa otvára a odkryje návštevníkom pokojné prostredie prírody.

Všetko pre dokonalý výhľad

Vo vnútri sú hlavné funkčné plochy umiestnené na zadnej stene tak, aby všetko smerovalo k rozmerným oknám.

„Posteľ, pohovka, poschodové postele a kúpeľňa sú umiestnené vo výklenkoch v obývanej stene,” vysvetlil Larsen. Chatka je pokrytá čierno moreným drevom, ktoré je aplikované aj v interiéri.

Vedeli ste, že? Výber čiernej farby v interiéri nebol náhodný. Čierna totižto minimalizuje odrazy v skle a pomáha upriamiť pozornosť na výhľad.

V chatke môžu byť ubytovaní až traja dospelí alebo dvaja dospelí s dvoma deťmi. Je vybavená veľkou manželskou posteľou a poschodovou posteľou umiestnenou nad kútikom na sedenie. Sedacia časť sa nachádza vedľa kompaktnej kuchyne, ktorá je z dvoch strán lemovaná oknami. Tie poskytujú dvojaký výhľad na okolie.

Svetlíky zabudované do stropu nad kúpeľňou a poschodovou posteľou zaisťujú, že denné svetlo sa dostane do vnútorných priestorov a umožňujú hosťom pozerať sa do koruny stromov v okolí.

Chata je tiež vybavená pecou na drevo, podlahovým kúrením a solárnou elektrinou napojenou na záložný sieťový zdroj.

Podľa spoločnosti Raus je ich cieľom ponúknuť obyvateľom miest možnosť spontánne si oddýchnuť od života veľkomesta v súčasných, trvalo udržateľných chatkách uprostred prírody.

Vedeli by ste si podobnú chatku predstaviť aj na Slovensku? Napíšte nám do komentára, v akej lokalite by podľa vás našla svoje uplatnenie.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 5x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie