Dnes je 18.augusta 2022, meniny má Elena/Helena

Brutalistickú stavbu Marcela Breuera premenili na luxusný hotel

Architektonické štúdio Becker + Becker premenilo brutalistickú budovu v New Haven zo 70. rokov, ktorú navrhol maďarsko-americký architekt Marcel Breuer, na hotel pasívneho domu.

Pôvodná forma ostala zachovaná

Štúdio Becker + Becker so sídlom v Connecticute, ktoré nevyužívanú budovu kúpilo od IKEA v roku 2019, si ponechalo fasádu konštrukcie navrhnutej Breuerom a obnovilo interiér. Za posledné tri roky spoločnosť Becker + Becker, pôsobiaca ako architekt i developer, odstránila z bývalej administratívnej budovy azbest a opravila jej fasádu.

Charakteristická forma pôvodného Breuerovho návrhu s dutinou v strede, ktorá rozdeľuje budovu na dve časti, bola zachovaná. Navonok vyzerá štruktúra tak, ako ju Breuer navrhol, s výnimkou časti budovy, ktorú IKEA zbúrala, aby tam postavila parkovisko.

Vedeli ste, že? Tento 165-izbový hotel, ktorý je teraz pomenovaný ako Hotel Marcel na počesť pôvodného architekta, bol otvorený v máji 2022.

Podľa Brucea Beckera, prezidenta Becker + Becker, mal projekt dva hlavné ciele. Na jednej strane bolo zachovanie stavby a na druhej strane hľadanie spôsobov, ako urobiť budovu udržateľnejšou.

Na ceste k udržateľnosti

Hotel bol preto navrhnutý tak, aby sa stal prvým hotelom v USA, ktorý získal certifikáciu Passive House.  “Vzhľadom na klimatickú krízu, ktorej čelíme, si uvedomujeme, že je naozaj ťažké odôvodniť výstavbu novej budovy,” povedal Becker pre portál dezeen.com.

Viac ako tisíc solárnych panelov zabezpečuje energiu pre celý objekt. Dokonca boli použité i na dodávku elektriny pre posledné fázy výstavby. Solárne panely pokrývajú strechu a ďalšie solárne pole v blízkosti hotela.

Štúdio urobilo niekoľko ďalších zásahov vrátane otvorenia úžitkových priestorov v strede najvyššieho poschodia, priestoru podporovaného oceľovými nosníkmi, s cieľom vytvoriť nádvorie, ktoré prepúšťa svetlo pre niekoľko zasadacích miestností. Tento otvor tiež umožnil architektonickému štúdiu vybudovať svetelné studne, ktoré prepúšťajú dodatočné svetlo do miestností.

Jednoduchosť inšpirovaná brutalistickou architektúrou

Interiéry hotela navrhlo brooklynské štúdio Dutch East Design, ktoré premenilo kancelárie a výskumné laboratóriá na 165 luxusných izieb, ale aj na vstupné a spoločenské priestory.

Keďže väčšina pôvodných interiérov bola nepoužiteľná, renovácia bola nevyhnutná. Štúdio Dutch East použilo nábytok od množstva miestnych remeselníkov.

Aby vzdali poctu exteriéru, interiéroví dizajnéri zakomponovali do haly terakotový vlys, ktorý pripomína prefabrikované betónové panely na vonkajšej fasáde.

Minimalistický nábytok a biele steny s drevenými povrchmi charakterizujú väčšinu verejných a súkromných priestorov hotela.

Vedeli ste, že? Budova, ktorú navrhol Breuer, bola pôvodne dokončená v roku 1970 ako kancelárie spoločnosti Armstrong Rubber Company. V roku 1988 sa zmenila na severoamerické sídlo spoločnosti na výrobu pneumatík Pirelli, ktorá potom nechala budovu neobývanú až do roku 2003, kedy ju kúpil švédsky nábytkársky gigant IKEA.

„Brutalistické budovy ako budova Pirelli sú umelecké diela, ktoré môžu inšpirovať a pozdvihnúť kvalitu a zmysel nášho každodenného života,“ povedal na záver Becker.

Ako pôsobí projekt štúdia Becker + Becker na vás? Napíšte nám váš názor do komentára pod článkom.

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie

Warning: Constant WP_USE_THEMES already defined in /data/0/7/077898fe-a9e2-4dcf-9ec0-14e7b02511e6/beevam.sk/web/index.php on line 14