Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Nová dominanta panorámy Kuvajtu od Foster + Partners

Štúdio Foster + Partners dokončilo nové sídlo Národnej banky Kuvajtu, ktorý predstavuje 300-metrový mrakodrap v rastúcej finančnej štvrti v Kuvajte.

Funkčný a ikonický dizajn

Budova podľa slov štúdia spája udržateľné prvky a štrukturálne inovácie. Okrem toho poskytuje energeticky efektívnu pasívnu formu, ktorá chráni kancelárske priestory pred extrémami kuvajtskej klímy. „Nové sídlo Národnej banky Kuvajtu predstavuje spojenie inovatívnej environmentálnej stratégie a rozmanitého programu ako výraznej dominanty, ktorá vyniká na panoráme Kuvajtu,“ vysvetľuje podľa oficiálnej stránky fosterandpartners.com vedúci štúdia Stefan Behling.

„Budova zahŕňa udržateľný, funkčný a ikonický dizajn, ktorý znamená jedinečnú prítomnosť a identitu NBK v meste,“ dodal.

Ekológia a udržateľnosť

Fasáda sídla Národnej banky Kuvajtu je zahalená sériou betónových rebier, ktoré jej poskytujú štrukturálnu podporu a zároveň prispievajú k environmentálnej stratégii prostredníctvom tienenia. Využitie pasívnych i aktívnych opatrení má prispieť k zníženiu spotreby vody, minimalizovať spotrebu energie a zvýšiť kvalitu vzduchu v interiéri.

Zamestnanci a hostia vstupujú do budovy cez 18 metrov vysokú halu na prízemí. Okrem kancelárskych priestorov sa v mrakodrape nachádza reštaurácia, telocvičňa či jedinečná tanečná sála s hľadiskom na 38. poschodí. Tá tiež ponúka panoramatický výhľad na Arabský záliv a zvyšok mesta. „Forma, ktorú sme pre vežu vyvinuli, vychádza z potrieb banky a vnútorné priestorové usporiadanie je prispôsobené jej organizačným požiadavkám, pričom poskytuje flexibilitu pre budúce zmeny a rast. Vytvorili sme prispôsobené pracovné prostredie, kde má každý svoj vlastný jedinečný priestor,“ hovorí podľa spomínanej stránky senior partner štúdia Nikolai Malsch.

Pre viac zaujímavostí a aktuálnych informácií nielen z oblasti architektúry nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie