Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Neprehliadnuteľná strážna veža na novozélandskej pláži

Štúdio Crosson Architects vytvorilo strážnu vežu pre plavčíkov Te Pae, ktorá vďaka tmavému betónu zapadá do prostredia odľahlej pláže s čiernym pieskom neďaleko Aucklandu na Novom Zélande.

Robustná veža na pobreží

Stavba sa nachádza na pláži North Piha, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších, no zároveň nebezpečných pláží na surfovanie v krajine. Autori opísali Te Pae ako sochárske dielo, ktoré je navrhnuté tak, aby ho mohli návštevníci pláže jednoducho identifikovať.

United North Piha Surf Lifesaving Service poverila štúdio, aby navrhlo praktickú a odolnú vežu, ktorá by nahradila existujúcu štruktúru, ktorá už nevyhovovala svojmu účelu. „Cieľom bolo vytvoriť robustnú budovu s nízkymi nárokmi na údržbu, ktorá by odolala drsnému pobrežnému prostrediu pláže North Piha,“ vysvetľuje na oficiálnej stránke crosson.co.nz štúdio. Autori tiež dodali, že veža by mala poskytnúť miesto pre štyroch plavčíkov s vynikajúcou viditeľnosťou pozdĺž pláže.

Vedeli ste, že? Názov projektu dal domorodý kmeň Maorov, Te Kawerau ā Maki. Te Pae znamená „sedieť“ a popisuje funkciu budovy ako miesta na sedenie a pozorovanie.

S ohľadom na prírodu

Veža bola postavená na mieste z prefabrikovaných betónových častí, aby sa minimalizoval vplyv stavby na lokalitu a krehký ekosystém. „North Piha je nezvyčajná v tom, že piesok je čierny. Na to odkazuje čierny oxidovaný betón a zakrivený tvar odráža zvlnené duny, medzi ktorými je budova umiestnená,“ tvrdí štúdio.

Kruhový motív je možné vidieť aj vo vnútri veže, kde svetlík obložený drevom umožňuje vstup denného svetla. „Veža je udržateľná, využíva na vetranie okná, ktoré možno ovládať, s vysokou úrovňou izolácie, ochrany pred slnkom, tepelnej hmoty a prirodzeného svetla. Poskytuje útočisko a ochranu pre plavčíkov. Umiestnenie okien bolo starostlivo dohodnuté s klubom, aby sa zabezpečilo optimálne sledovanie pláže a spojenie späť s klubovňou,“ dodávajú na záver autori.

Ako pôsobí táto unikátna stavba na vás? Podeľte sa s nami o názor v komentároch a nezabudnite nás sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie