Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Dom od David Kohn Architects plný hravých detailov má pôsobiť ako detská kresba

Štúdio David Kohn Architects dokončilo dom v juhozápadnom Anglicku s výraznými prvkami ako napríklad nadrozmerné odkvapy, vzorované murivo či žiarivé zelené detaily.

Prekvapivý až šokujúci

Dvojpodlažný Red House sa nachádza na vidieku v Dorset a je určený pre pár a ich malú dcéru. Budova zdieľa svoje meno s jedným z najznámejších umeleckých domov v Anglicku, ktorý v polovici 19. storočia navrhol architekt Philip Webb pre dizajnéra Williama Morrisa.

Rovnako ako jeho menovec, tak aj dom od štúdia David Kohn Architects bol inšpirovaný tradíciami britského ľudového bývania, no s výraznými prvkami. Boli by sme radi, ak by náš Červený dom bol pre súčasné publikum prekvapivý, ak nie úplne šokujúci,” povedal pre portál dezeen.com zakladateľ štúdia David Kohn. „Jeho výstrednosti sú vážnym komentárom k budúcnosti domácej architektúry vo Veľkej Británii,“ dodal.

Ako detská kresba

Z exteriéru je dom navrhnutý tak, aby vyzeral ako detská kresba domu. Mnohé z jeho detailov sú však nezvyčajné, napríklad použitie rôznych väzieb muriva. Výrazný červený tón muriva výrazne kontrastuje so zelenou farbou dverí či okenných rámov.

Medzi ďalšie detaily patria vypuklé časti, kruhové a polkruhové okná a odkvapové rúry. “Vizuálny efekt týchto kontrastných farieb, línií a tvarov a ich vzťahov je to, čo dáva budove výrazne grafický vzhľad a vďaka čomu pôsobí hravo,” povedal Kohn.

Interiér je usporiadaný okolo šiestich „skladovacích veží“, v ktorých sú umiestnené šatníky, úžitkové priestory a kúpeľne. Tieto prvky rozdeľujú pôdorys domu a vytvárajú jednotlivé zóny. Na prízemí sa nachádzajú zóny rodinných obytných priestorov, ako zakrivený výklenok jedálenského stola a salónik s klavírom.

Na prvé poschodie, ktoré obsahuje štyri spálne a pracovňu, sa vstupuje točitým schodiskom. Medzi ďalšie charakteristické detaily interiéru patria odkryté a nabielo natreté blokové steny, presklená hala či zakrivená modrá šatňa.

Ako tento unikátny dom pôsobí na vás? Podeľte sa s nami o názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 4x
  • 2x
  • 3x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie