Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Unikátny interiér obchodu PROVAZNICTVÍ ÚJEZD od Jaroušek Rochová architekti

České štúdio Jaroušek Rochová architekti navrhlo unikátny interiér obchodu PROVAZNICTVÍ ÚJEZD v Prahe.

Veľkorysosť, otvorenosť a prehľadnosť

Obchodná prevádzka sa nachádza na prízemí budovy z 19. storočia na Malej Strane v Prahe. Za dobu svojej existencie tu boli vykonávané rôzne stavebné zásahy. Pôvodný obchod, konkrétne jeho dispozičné riešenie, bolo podľa autorov neprehľadné a stiesnené.

Priestory boli tvorené z troch, od seba oddelených častí, pričom v dvoch boli cez celé pôdorysy vložené poschodia. „Náš návrh sa snažil tento stav napraviť a dať obchodnému priestoru kvalitu, ktorú si bezpochyby zaslúžil. Bolo pre nás tiež dôležité, aby sme vytvorili kultivovaný predajný parter a aby sme dali našou realizáciou impulz na zlepšenie parteru celej ulice Víťazná, ktorý je už dlhodobo zanedbaný,“ uviedli na oficiálnej stránke štúdia jra.cz autori.

Rovnako tiež dodávajú, že hlavným mottom rekonštrukcie interiéru bola veľkorysosť, otvorenosť a prehľadnosť. Pôvodne tri priestory prevádzky preto prepojili do jedného. Odstránením múrov tak dosiahli ucelenú a jasnú dispozíciu. „Úloha interiéru Provaznictví sa nám od začiatku páčila, chceli sme pretvoriť neprehľadný stiesnený priestor v priestor, kde budú výrobky a produkty zaujímavo prezentované a všetko bude spolu súznieť,“ uvádzajú Radek Jaroušek a Magdalena Rochová.

Na stránke štúdia opisujú, že v rámci obnovy obchodného priestoru presunuli vchod do stredovej časti, kde umiestnili pult a centrálny výstavný regál. Jedným zo zásadných prvkov boli pre autorov vysoké stropy s klenbami. Aj preto z interiéru odstránili poschodia a prinavrátili mu pôvodnú výšku.

Unikátne prvky a detaily

Veľkorysý otvorený priestor dopĺňajú medziposchodia, ktoré pôsobia prirodzenejšie a nenarúšajú celkový dojem z prevádzky. „Pod týmito polposchodiami sme zo strany predajne navrhli regály s cievkami s lanami a povrazmi, pod podlahou polposchodí sme umiestnili sklady pre predajňu. Do horných vstavaných polposchodí sa vystúpi po schodiskách, pod ktorými sme tiež navrhli regály s cievkami s povrazmi a sieťami,“ vysvetlilo štúdio na spomínanej stránke.

Aby interiér ešte viac zjednotili a zároveň sa zbavili nánosov rôznych náterov na stenách, zvolili autori štukovú omietku, ktorá vďaka farebnému podkladu získala unikátnu patinu. K tomuto kroku pristúpilo štúdio i kvôli obmedzenému rozpočtu rekonštrukcie. Výber dlažby ovplyvnil vzhľad historických dlažieb. Nábytok na mieru je vyrobený z preglejky z brezovej dyhy a antracitového doskového materiálu.

Centrálny predajný pult slúži tiež ako inštalácia alebo vzorkovník širokej škály povrazov. Rovnakú funkciu má i zábradlie spomínaných medziposchodí, ktoré tvoria siete z povrazov. Témy lán a povrazov sa štúdio držalo i pri osvetlení. To tvorí inštalácia troch rúrkových svetiel zavesených v priestore na rôznofarebných lanách. Obchodná prevádzka tiež prezentuje laná na šplhanie, rebríky či hojdačky inštaláciou v blízkosti vchodu. „Povrazy ponúkajú mnoho možností a nápadov. Pri našom návrhu bolo pre nás dôležité, aby sme interiér nápadmi s použitím povrazov nezahltili a vytvorili sme jasný a prehľadný návrh, ktorý pracuje s celým priestorom a prezentuje povrazy a výrobky z produkcie továrne,“ dodáva na záver štúdio Jaroušek Rochová architekti.

Pre viac zaujímavostí z oblasti architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 4x
  • 0x
  • 7x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie