Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

V Poľsku vznikol bar s unikátnym odkazom Benátok

Štúdio Noke Architects vytvorilo interiér baru pripomínajúci zdvíhajúcu sa hladinu mora v Benátkach. Pozrite sa s nami na Va Bene Cicchetti, ktorý sa nachádza v štvrti Marszałkowska vo Varšave.

Jedinečná spojitosť s Benátkami

Va Bene Cicchetti je talianskym cicchetti barom, ktorý ponúka nápoje spolu s malými tanierikmi jedla. Zákazníci vstupujú do baru cez klenutý vchod lemovaný starožitnými zrkadlami. Interiéru dominuje obrovský červený travertínový pult s veľkým chladičom nápojov, ktorý je vyhĺbený v kameni a naplnený ľadom. Väčšinu interiéru definujú teplé farby, predovšetkým odtiene červenej a zlatej, ktoré sú súčasťou benátskej vlajky.

Unikátnym prvkom interiéru je však morská zelená farba, ktorá je použitá na podlahe i na ostatných prvkoch do výšky 20 centimetrov. Toto farebné rozdelenie priestoru má symbolizovať zvýšenú hladinu vody v regióne Benátsko počas záplav spôsobených silným prílivom v Jadranskom mori.

Vedeli ste, že? Tomuto javu sa tiež hovorí acqua alta .

Pre vytvorenie efektu povodní je preto jasne zelená nielen podlaha, ale aj soklové dlaždice či nohy stolov a stoličiek.

„Chceli sme, aby to miesto bolo jednoznačne spojené s Benátkami, ale zároveň sme chceli, aby bol tento odkaz svieži a jedinečný,“ povedal podľa portálu dezeen.com Piotr Maciaszek, spoluzakladateľ Noke Architects.“Inšpirovali sme sa farbami benátskej vlajky, ktoré dominujú všetkým povrchovým úpravám a do interiéru sme zakomponovali motív acqua alta ako prvok prekvapenia,” dodal.

Dômyselné detaily

Interiér je doplnený sklenenými lampami, ktoré pripomínajú vlniacu sa vodu a kusmi nábytku na mieru vrátane stolov, ktoré vzdávajú hold červeno-bielym pruhovaným kotviacim stĺpom, ktoré sa nachádzajú v benátskych kanáloch. Jednu celú stenu baru zaberá zložitá mozaika vyrobená zo sklenených tabúľ zo sklárskej továrne na ostrove Murano v Benátkach a fragmentov fliaš vína zo sesterskej reštaurácie Va Bene Va Bene Cicchettiho.

Nástenná maľba zobrazuje majiteľov baru a ich psa Koka, ako si vychutnávajú víno a jedlo pri stole v Benátkach. „V Benátsku sa vyrába slávne muránske sklo a starožitné zrkadlá,“ vysvetlil Maciaszek. “Región je známy svojou keramikou a vínom. Prišli sme s nápadom použiť mini kúsky Benátok ako stavebné kamene nášho umeleckého diela. Mozaika bola na to perfektným riešením.“

Suterén baru je ladený v rovnakom zeleno-modrom odtieni ako podlahy na poschodí, aby vytvoril dojem, že je pod vodou. Kúpeľne sú zakončené čiernobielymi pruhmi a červeným stropom v odkaze na uniformy benátskych gondolierov.

Podľa spomínaného webu navrhol poľský ilustrátor a grafický dizajnér Ola Niepsuj vizuálnu identitu baru. Tá zobrazuje okrídleného leva svätého Marka, ktorý predstavuje patróna Benátok a nachádza sa na budovách po celom meste. Vo Va Bene Cicchetti nájdete tento motív v podobe kľučiek dverí a neónového svetla nad vchodom.

Ako na vás pôsobí tento jedinečne uchopený interiér? Napíšte nám do komentára váš názor.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 7x
  • 0x
  • 2x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie