Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Pred základnou školou na Tbiliskej ulici vznikne maľba, ktorá zvýši bezpečnosť detí

Pred školou na Tbiliskej ulici vznikne vďaka grantu americkej neziskovej organizácie Bloomberg Philanthropies maľba umelca Ota Hudeca.

Ulice pre deti

Bratislava, rovnako ako ďalších osemnásť európskych miest, získala finančný grant vo výške 25 000 dolárov. Tie využije na premenu verejného priestoru umeleckým dielom. Financie budú využité v rámci projektu Ulice pre deti zastrešeným Metropolitným inštitútom. Umelec Oto Hudec vytvorí na chodníkoch pri základnej škole Tbiliská v Rači dielo, do ktorého zapojí aj deti. Umelecké dielo by malo zvýšiť bezpečnosť žiakov pri ceste do školy.

Vedeli ste, že? Organizácia Bloomberg Philanthropies v rámci iniciatívy Asphalt Art udelila po prvýkrát granty na zlepšenie bezpečnosti a obnovu verejných priestorov pomocou umenia v Európe. Granty boli udelené vybraným projektom, ktoré na zvýšenie bezpečnosti vo verejnom priestore využívajú umenie a dizajn. V prípade ulice pri základnej škole Tbiliská išlo o spoločný projekt Metropolitného inštitútu Bratislavy, hlavného mesta a Galérie mesta Bratislava.  

Cenu prevzal primátor Bratislavy na odbornom fóre pre globálne mestá Bloomberg CityLab 2022 v Amsterdame. „Veľmi ma teší, že Bratislava vo výzve pre európske mestá uspela a vďaka tomuto grantu hravou formou premeníme chodníky pred základnou školou na bezpečnejší a vizuálne atraktívny priestor. Vytváranie kvalitných verejných priestorov, v ktorých sa obyvateľky a obyvatelia cítia komfortne, patrí k našim prioritám. Ďakujem všetkým kolegyniam a kolegom, ktorí pripravili komplexný projekt Ulice pre deti zameraný na zlepšenie dopravnej bezpečnosti a ďakujem Bloomberg Philanthropies a ich iniciatíve Asphalt Art za šírenie zaujímavých myšlienok a podporu, ktorú mestám ponúkajú,“ uviedol pre portál mib.sk Matúš Vallo.

Nový rozmer umeleckého diela

V priebehu budúceho roka vznikne na spomínanej lokalite maľba, ktorá hravou formou motivuje žiakov k bezpečnému pohybu po chodníku a sprehľadní verejné priestory. Počas školského roka je totiž riešený priestor frekventovaný, vznikajú tu zápchy a nebezpečné situácie. Mottom projektu na Tbiliskej ulici je „Milý asfalt, priveď ma do školy, prosím“.

Urbanistka a koordinátorka projektu Ulice pre deti uviedla, že umenie môže ovplyvniť verejný priestor i to, ako sa v ňom obyvatelia cítia. “Chceme motivovať deti, aby chodili do školy pešo a aby cestou zažívali dobrodružstvá so spolužiakmi či kamarátmi. Kreatívna maľba je jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť. Aj z iných miest vidíme, že umenie má silu ovplyvniť to, ako využívame verejný priestor a či sa v ňom cítime dobre a bezpečne,“ vysvetlila Sandra Štasselová.

Na výbere umelca participovala Galéria mesta Bratislavy. Intermediálny umelec má ambíciu zapojiť do tvorby aj samotných žiakov. „Umenie vo verejnom priestore má potenciál nielen spríjemniť čas strávený na miestach, ktoré slúžia nám všetkým, ale môže tiež stimulovať malé pozitívne zmeny. Do všedného priestoru dokáže priniesť neočakávané momenty a umožňuje predstaviť si nemožné. Napríklad aj to, ako môže vyzerať verejný priestor bez všadeprítomných áut, chodník bezpečný pre chodcov a detské hry, alebo ulica reagujúca na klimatickú zmenu. Maľba pred základnou školou Tbiliská je zaujímavá, ale nie jednoduchá výzva. Do procesu tvorby plánujem zapojiť aj samotných školákov, ktorí priestor využívajú najčastejšie,“ tvrdí podľa spomínaného portálu umelec Oto Hudec.

Hlavné mesto plánuje v rámci projektu Ulice pre deti využiť poznatky z Tbiliskej ulice a uplatniť ich aj pri iných projektoch, ktoré by zvýšili bezpečnosť v okolí škôl.

Privítali by ste niečo podobné aj vo vašom meste? Podeľte sa o názor v komentároch pod článkom.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie