Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Štúdio MVRDV a spoločnosť Delta Light vytvorili kolekciu svietidiel z odpadového materiálu

Holandské architektonické štúdio MVRDV vytvorilo kolekciu svietidiel High Profile, ktorá je vyrobená z odrezkov hliníkových profilov, vyradených pri výrobe produktov spoločnosti Delta Light.

Opätovné využitie odpadového materiálu

Hliníkové profily používa značka osvetlenia najčastejšie na zapustenie svietidiel do stien alebo stropov. Opätovné využitie odpadového materiálu našla spomínaná značka v spolupráci so štúdiom MVRDV. „Projekt sa začal otázkou, či by sme mohli vyvinúť nové možnosti s odpadovým materiálom Delta Light namiesto vymýšľania úplne nového výrobku. Návšteva showroomu a továrne spoločnosti Delta Light ukázala zaujímavý kontrast medzi osvetlením, ktoré bolo prezentované uprostred veľkej umeleckej zbierky v ich showroome a továrňou, kde bolo vidieť suroviny, komponenty, káble, ovládače, skrutky, krytky, obaly – vlastne všetko, čo sa do svietidla dáva. Zdrojom inšpirácie boli najmä stohy hliníkových profilov v rôznych odtieňoch bielej, striebornej, čiernej a zlatej farby. Úžasné detaily týchto profilov sú zvyčajne skryté vo vnútri steny alebo stropu; chceli sme, aby ich krása bola viditeľná ako hlavný prvok nového dizajnu,“ uviedol Jacob van Rijs, zakladajúci partner MVRDV pre stránku mvrdv.nl.

Dizajn a udržateľnosť

Kolekcia High Profile sa skladá z nástenného svietidla v tvare oblúka, závesného svietidla v tvare kocky a voľne stojaceho modelu profilmi umiestnenými vedľa seba. Industriálny vzhľad kolekcie je vyvážený farebnou škálou produktov. Okrem iného sa dodáva aj v odtieňoch okrovej, svetlozelenej či svetlomodrej. „Názov High Profile ilustruje proces, pri ktorom sa do centra pozornosti dostáva to, čo sa bežne nachádza v zákulisí. Táto séria je zároveň poctou remeselnej zručnosti, pretože každé svietidlo sa starostlivo vyrába ručne,“  uvádza štúdio na spomínanom webe.

Zabúdať však netreba ani na ďalšiu, podstatnú stránku kolekcie High Profile, ktorou je udržateľnosť. Tou sa značka Delta Light riadi počas celého procesu výroby. „Vďaka opätovnému použitiu toho, čo už existuje, nie je potrebné vyrábať nové hliníkové diely ani ich prepravovať z výrobného závodu, čo výrazne znižuje vplyv na životné prostredie. Svietidlá sa dajú aj rozobrať, čo znamená, že časť surovín sa dá opätovne použiť. Dizajn preto vyzýva spotrebiteľov, aby sa dôkladne zamysleli nad materiálmi, ktoré sú všade okolo nich, aby videli krásu v každodennosti a videli príležitosť v tom, čo zvyčajne ignorujeme,“ dodáva štúdio.

Ktorý kúsok z kolekcie High Profile by ste si vedeli predstaviť u vás doma? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 5x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie