Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Predajte vašu nehnuteľnosť čo najrýchlejšie: Poradíme vám, ako na to!

Pri predaji akejkoľvek nehnuteľnosti je dôležité vedieť, akým spôsobom ju na predaj pripraviť a ako postupovať pri inzercii. Držať by ste sa mali týchto základných rád!

Predaj nehnuteľnosti je komplexný proces, za ktorým sa skrýva oveľa viac, ako len zhotovenie
fotografií a samotná inzercia. Od toho, akým spôsobom pristúpite k predaju bytu, domu, chalupy či
akejkoľvek inej nehnuteľnosti, bude závisieť aj to, akí úspešní budete. Čím teda začať a ako
postupovať, ak chcete predať nehnuteľnosť čo najrýchlejšie?

Stanovenie ceny

Prvým krokom je stanovenie ceny nehnuteľnosti. V tomto kroku je dôležité zvážiť stav bytu alebo
domu, jeho polohu, veľkosť pozemku a množstvo ďalších parametrov. Každý predajca vstupuje do
tohto procesu s istou predstavou o cene. Potrebné je však konfrontovať predstavy s realitou na trhu
s nehnuteľnosťami a ďalšími faktormi, ktoré môžu cenu ovplyvniť. Niekedy sa totiž očakávaná cena
môže výrazne líšiť od reálnej.

Pri stanovení ceny je potrebné zistiť, v akých cenových reláciách sa pohybujú nehnuteľnosti v okolí
danej nehnuteľnosti.

Vedeli ste, že? Existujú weby, ktoré vám na základe niekoľkých údajov dokážu oceniť nehnuteľnosť.
Stačí zadať typ nehnuteľnosti, rozlohu zastavanej i nezastavanej plochy, lokalitu a iné a môžete
rýchlo zistiť približnú hodnotu domu, bytu alebo chalupy.


V inom prípade je možné obrátiť sa na odborníkov a nechať ich, nech po osobnej návšteve stanovia
sumu, za ktorú je možné nehnuteľnosť predávať. V tomto prípade je potrebné rátať s výdavkami za
poskytnuté služby, ktoré sa vám ale môžu vrátiť v podobe efektívneho predaja.

Homestaging

Ak by sme zostali pri cene nehnuteľnosti, tú je možné ovplyvniť aj pomocou homestagingu.
V prípade, že ste sa s týmto termínom ešte nestretli, je dobré sa s ním zoznámiť. Ideálne predtým,
než začnete riešiť samotnú inzerciu na portáloch s realitami. Homestaging je účinným nástrojom, ako
nielen zvýšite cenu nehnuteľnosti, ale aj podporíte jej rýchly predaj. Čo je teda homestaging?

Stolička
Shutterstock

Homestaging  zahŕňa kroky, ktoré napomáhajú k estetickej úprave bytu alebo domu na predaj. Môže ísť o menšie i väčšie zásahy do interiéru, ktorých cieľom je, aby zaujali potenciálnych záujemcov a zvýšili dopyt po nehnuteľnosti. Ak predávaná nehnuteľnosť vyzerá vizuálne atraktívne, zvyšuje sa jej hodnota a urýchľuje predaj.

Homestaging môže mať mnoho podôb. Je bežnou praxou, že predajca pred predajom zabezpečí čistotu priestorov nehnuteľnosti. Aby však interiér zaujal na fotkách alebo osobnej prehliadke, je potrebné zbaviť ho rušivých prvkov. Najmä pri starších nehnuteľnostiach je bežné, že sú plné nábytku a vecí pôvodných majiteľov. Všetky tieto veci však môžu strhnúť pozornosť záujemcov viac, ako samotná nehnuteľnosť. Aj preto je nutné zbaviť sa prebytočného nábytku a iných predmetov, ktoré by narúšali estetiku daného priestoru. Vyniknúť musí predovšetkým nehnuteľnosť.

Čistota a dizajn

Po vyprataní zbytočných rušivých elementov a vyčistení priestorov, prichádza na rad dizajn. Nemusí ísť o kúpu veľkého množstva nových dekorácií. Vo väčšine prípadov postačí skutočne málo. Od nových uterákov do kúpeľne, cez vázu s čerstvými kvetmi na stole, až po dekoračné vankúše na pohovke. To všetko vytvorí dokonalý prvý dojem na fotkách i počas osobnej prehliadky.

Pri zanedbaných nehnuteľnostiach môže byť súčasťou homestagingu aj maľovanie stien, náter nábytku, výmena okien či iné podobné práce. Aj keď je pravdou, že homestaging predstavuje investíciu navyše, suma, ktorú vložíte do tohto procesu sa vám pri predaji určite vráti. Do prípravy nehnuteľnosti na predaj sa môžete pustiť na vlastnú päsť, alebo môžete využiť služby profesionálov, ktorí sa homestagingu venujú. Rozhodnutie je len na vás! Isté však je, že by ste mali využiť všetky výhody, ktoré vám homestaging dokáže ponúknuť.

Obývačka
Shutterstock

Výhody homestagingu

  • Oslovenie kupujúceho

Jednou z najvýznamnejších výhod homestagingu je oslovenie potenciálnych kupujúcich. Môžete ich zaujať dizajnovým interiérom, ktorý bude medzi ostatnými vynikať.

  • Urýchlenie predaja

S oslovením väčšieho množstva ľudí ide ruka v ruke aj zvýšenie šance sa predaj. Nehnuteľnosť, ktorú ponúkate, môžete predať oveľa rýchlejšie.

  • Zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti

Upravený interiér vám rovnako môže pomôcť zvýšiť sumu, ktorú budú kupujúci ochotní zaplatiť za váš dom alebo byt. Investícia do tohto procesu sa vám vráti.

Tip od nás: Veľkou výhodou profesionálneho homestagingu je nielen kvalitný výsledok bez námahy, ale aj fakt, že profesionáli nemajú k nehnuteľnosti a zariadeniu žiadny citový vzťah, vďaka čomu vidia interiér úplne inak ako vy!

Kvalitné fotografie

Celý proces homestagingu by však nemal zmysel, ak by ste ho pri inzercii dostatočne neodprezentovali. Aj pekný a dizajnový interiér môže na fotkách vyzerať nepríťažlivo. Potrebné je vedieť, ako danú nehnuteľnosť odfotiť a použiť aj kvalitnú techniku. Ak túžite po kvalitnom inzeráte, zabudnite na fotky z vášho mobilu a oslovte fotografa. Ak má predaj na starosť realitná kancelária, je pravdepodobné, že fotografie zhotoví za vás. Pri predaji nehnuteľnosti na vlastnú päsť však musíte rátať so službami fotografa. Skúsený fotograf sa postará o reprezentatívne zábery nehnuteľnosti a zachytí ju tak, aby bola vizuálne atraktívna aj pre potenciálnych záujemcov.

Zvážte virtuálnu prehliadku

Zájsť však môžete ešte o kúsok ďalej. Vďaka technológiám môžete nehnuteľnosť sprístupniť neobmedzenému množstvu záujemcov, a to 24 hodín 7 dní v týždni. Ako je to možné? Odpoveďou je vytvorenie virtuálnej prehliadky bytu, domu, chaty alebo inej nehnuteľnosti. Váš inzerát tak obohatíte o možnosť prezrieť si interiéry aj do najmenšieho detailu z rôznych uhlov.

Tablet
Shutterstock

Pri využití technológie skenovania priestorov Matterport získate virtuálnu prehliadku celej nehnuteľnosti, v rámci ktorej priblížite vašu nehnuteľnosť potenciálnym kupcom. V 3D prehliadke je možné pohybovať sa po priestore, približovať a vzďaľovať jednotlivé objekty, či pozrieť sa na priestor z rôznych uhlov. Samozrejmosťou je i meranie rôznych vzdialeností v priestore i možnosť vloženia akýchkoľvek odkazov, popisov či kontaktu na vás.

Vedeli ste, že? Z virtuálnej prehliadky v 4K rozlíšení je možné vytvoriť kvalitné fotografie vhodné aj pre potreby inzercie!

Výhody virtuálnej prehliadky

  • Sprístupnenie nehnuteľnosti

Vďaka virtuálnej prehliadke „otvoríte“ dvere vášho domu alebo bytu každému, kto bude mať záujem si ho pozrieť, a to bez záťaže osobných prehliadok. Ktokoľvek si tak bude môcť z pohodlia domova pozrieť ponúkanú nehnuteľnosť, dokonca aj opakovane.

  • Komfort pre záujemcov

Ako sme už spomínali, prípadní záujemcovia vás nemusia kontaktovať a dohadovať s vami termín prehliadky. Pomocou virtuálnej prehliadky si spravia dokonalý obraz o tom, v akom stave je daná nehnuteľnosť, aké je jej dispozičné riešenie a podobne.

  • Atraktivita vášho inzerátu

Áno, aj tento prostriedok urobí z vášho inzerátu niečo extra. Oproti klasickým fotografiám ponúknete viac, čím zvýšite šance na predaj.

Inzercia

Ak ste sa úspešne prepracovali až sem, máte v rukách všetko potrebné na to, aby ste uverejnili váš inzerát s ponukou na portáloch s realitami i sociálnych sieťach. Už viete, akú má vaša nehnuteľnosť cenu na trhu s realitami. Dom alebo byt, ktorý predávate je pripravený na osobné prehliadky, je čistý a upravený. Okrem toho máte k dispozícii kvalitné fotky, prípadne virtuálnu prehliadku, ktorá pomôže zaujať potenciálnych kupujúcich v množstve iných inzerátov. Stačí už len jediné – vybrať si dôveryhodné portály a stránky vhodné na inzerciu.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie