Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Dokonalé High–tech stavby, ktoré si zamilujete

High-tech architektúra je architektonický štýl, ktorý vznikol v 70. rokoch 20. storočia. Zlučuje prvky moderných a vyspelých technológií s prvkami High-tech priemyslu a vnáša ich do návrhu budov. High-tech architektúra predstavuje vylepšený modernizmus. Posunula ďalej myšlienky modernizmu vnášajúc do nich vo väčšej miere výdobytky modernej technológie.

Medzi základné znaky High-tech architektúry patria odvážne konštrukčné riešenia, experimentovanie s materiálmi, technické prvky, zasklené steny a taktiež nesmierne populárne oceľové rámy. Pre budovy navrhnuté v tomto štýle je príznačné  zobrazenie technických a funkčných častí budovy či už na fasáde alebo priamo v interiéri.

Predchodcom High-techu je architekt Joseph Paxton a jeho Crystal Palace.

Crystal Palace bol postavený v Londýne, v Hyde parku, a to v roku 1851 za účelom 1. medzinárodnej výstavy usporiadanej v Londýne. Celá budova bola vyrobená z prefabrikovaných dielcov, ktorých montáž bola jednoduchá a demontovateľná. Opakovaním rovnakých stavebných prvkov sa docielil zvláštny výraz budovy. Avšak v roku 1866 zachvátil palác ničivý požiar a aj keď sa oheň podarilo uhasiť, palác už nebol zrekonštruovaný. Naďalej sa používal ako výstavisko až kým neprišiel v roku 1936 ďalší požiar a palác úplne zničil.

By Philip Henry Delamotte (1821–1889) – Smithsonian Libraries, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2183219

Medzi súčasných predstaviteľov patrí Richard Rogers a jeho svetoznáma Lloyd´s Building

V budove sídli britská poisťovacia spoločnosť Lloyd´s of London. Budova bola postavená v rokoch 1978-1986. Budova je navrhnutá tak, že všetky obslužné zariadenia ako sú napr. schodiská, výťahy, elektrická kabeláž a vzduchotechnika sú umiestnené na vonkajšej strane budovy. Vďaka tejto koncepcii vznikol vo vnútri voľný, inštaláciami neprepchatý priestor. Stavba sa skladá z troch hlavných a z troch obslužných veží, ktoré obklopujú centrálnu obdĺžnikovú budovu.

By Stephen Richards, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32629651
By Lloyd’s of London – http://www.lloyds.com/Lloyds/About-Lloyds/Explore-Lloyds/The-Lloyds-Building/Images-of-the-Lloyds-building/Interior-images, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15086361

Architektonická kancelária Future Systems

Bola založená v roku 1979 českým architektom Janom Kaplickým a Davidom Nixonom v Londýne. Už od svojho vzniku zaujali Future Systems svojim inovatívnym prístupom a vizuálne aj technologicky netradičnou architektúrou a dizajnom. Najtypickejšou stavbou High-techu je ich novinárska tribúna na kriketovom štadióne v Londýne.

NatWest. By Flicrk user, hobbs luton – https://www.flickr.com/photos/hobbs_images/244372882/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1510407

So stavbami High-techu sa možno nestretávame až tak často, ale určite stoja za zmienku. High-tech nie je štýlom pre každého, ale určite sa oplatí o ňom vedieť. Ak ste si zamilovali High-tech tak ako my, nezabudnite zdieľať náš článok.

DoDo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie