Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Spoznajte jedinečné špecifiká japonskej architektúry

Staroveká architektúra

Vykopávky a výskumy ukazujú, že typické stavby ranného obdobia japonských dejín (obdobie pred naším letopočtom), ktoré sa nazývajú “Tate-ana-džuke”, predstavujú budovy so strechou krytou slamou a vetvami. Neskôr sa objavujú stavby na kolesách.

Od polovice šiesteho storočia sa v Japonsku začal šíriť budhizmus, ktorý mal veľký vplyv na architektúru Japonska v tej dobe. Oveľa častejšie sa objavovalo použitie dekoračných prvkov, stavby boli farbené jasnými farbami a dopĺňané kovovými a drevenými elementmi.

Jedna z najstarších zachovaných drevených stavieb na svete je budhistický chrám Hōryū-ji v meste Ikaruga, ktorý bol založený princom Šotoku v roku 607.

Autor: 663highland – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1299464

Stredoveká architektúra

Typickým príkladom architektúry Japonska druhej polovice prvého tisícročia je chrám s názvom Tódaidži. Chrám bol postavený v rokoch 743-752 a je dodnes najväčšou drevenou stavbou na svete.
V stredovekom Japonsku trinásteho storočia sa často vyskytujú prvky čínskej architektúry. Chrámový komplex “zen” sa tradične skladal z dvoch brán a dvoch chrámov. Jeden bol dom pre božstvá, kde sa nachádzala socha Budhu a druhá budova bola určená pre modlitby. Ďalšou významnou stavbou a ukážkou kultúrneho dedičstva architektúry konca štrnásteho storočia je chrám Kinkakudži, ktorý bol postavený v Yoshimitsu v roku 1397.

Autor: 663highland – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6847711

Moderná architektúra

Tradície, ktoré boli založené v Japonsku pred niekoľkými storočiami, sa uchovávajú aj v modernej kultúre a architektúre. Väčšina budov postavených v 70. až 80. rokoch 20. storočia je kombináciou pravouholníkových elementov. Avšak v posledných desiatich rokoch je vidieť, že súčasné japonské budovy sa trochu líšia od predchádzajúcich použitím nových druhov materiálov a zmenou tvaru. Dnes sa hranaté tvary spájajú s kruhovými a polkruhovými.

Príkladom modernej architektúry Japonska je múzeum Osaka Maritime v meste Osaka, ktoré bolo postavené v roku 2002 francúzskym architektom Paulom Andrewom. Jedná sa o veľkú sklenenú kupolu vysokú 70 metrov. Veľké sklenené panely, z ktorých sa skladá fasáda budovy, boli použité pre získanie prirodzeného svetla vo vnútri múzea.

By 663highland – Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1365847

Ako na vás pôsobí japonská architektúra? Videli ste už tieto stavby naživo? Napíšte do komentára aká architektúra nadchla vás a možno sa o nej dozviete viac v ďalšom článku.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie