Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

7 stavieb, kde si architekti “uleteli”

1. ELEPHANT BUILDING – BANGKOK

Budova postavená v roku 1997 architektom Sametom Jumseovom a zaradená do zoznamu ,,20 World´s Iconic Skyscrapers ako štvrtá skutočne vyčnieva medzi mrakodrapmi. Nie je to vďaka jej výške 102 metrov, ale vďaka zovňajšku v tvare písmena M a slona. Áno, vidíte správne, budova má tvar slona. Architektovi tohto diela mal niekto povedať, že zvieratá a architektúra sa nespájajú.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa My Gallery (@mmaimai11am),

2. THE MIRADOR BUILDING – ŠPANIELSKO

Budova Mirador je skupina panelákov na sebe. Postavená bola v roku 2005 a ,,bojuje“ proti jednotnosti panelákov na sídliskách. Nachádzajú sa v nej verejné priestranstvá, ako napríklad ihriská či komunitná záhrada. Paradoxom je, že aj napriek veľkej kritike výzoru tejto budovy získala v roku 2005 cenu za najlepšiu novú budovu v kategórii bývanie.

Mirador Building
De Scipiona – Trabajo propio, Dominio público, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2339629

3. GRAND LISBOA HOTEL – MACAU

Túto stavbu majú na svedomí architekti Dennis Lau a Ng Chun Man. Časť s kasínami a reštauráciami bola otvorená v roku 2007 a hotelová časť až v roku 2008. Budova je najvyššou v Macau a rozhodne neunikne žiadnemu oku.

Grand Lisboa Hotel
Andrew Moore; flickr.com

4. BUDOVA RUSKEJ AMBASÁDY – KUBA

Budova si zaslúžila prirovnania ako ,,injekčná striekačka“ alebo ,,meč zapichnutý do zeme“. Ľudia sú názoru, že by jej pomohla jedine demolačná čata. Jedna z teórií je, že vláde už neostali peniaze na dokončenie budovy a tak na vrch ,,nalepili“ len malú vežu. Autor sa k tomuto veľdielu radšej ani nepriznáva.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sébastien Denis (@sebden),

5. BUDOVA SLOVENSKÉHO ROZHLASU – BRATISLAVA

Autormi projektu sú Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič a Barnabáš Kissling. Projekt vznikol v roku 1967 a stavba bola dokončená v roku 1983. Budova je postavená v štýle socialistického realizmu. Je nositeľom titulu Stavba storočia na Slovensku v kategórii Spoločenské stavby. Na tú dobu bola stavba v tvare obrátenej pyramídy prelomová, no dnes mnohí Slováci pri pohľade na ňu len krútia hlavami.

Budova Slovenského rozhlasu
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295163

6. AOYAMA TECHNICAL COLLEGE BUILDING – SHIBUYA

Architektom tejto budovy alebo skôr ,,robota“ je ďalší z ocenených architektov – Makoto Sei Watanabe. Okrem zábavných parkov sa často nestretávame s obrovskými, viacposchodovými budovami, ktoré majú dizajn detskej robotickej hračky. Aj napriek tomu, že sa veľakrát ocitla na zozname najškaredších budov, stále patrí medzi turistické atrakcie.

AOYAMA TECHNICAL COLLEGE BUILDING
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

7. BIOMUSEO – PANAMA CITY

Biomuseo je múzeum zameraným na prírodnú históriu Panamy. Leží v Panama City a vďačiť zaň môžeme architektovi menom Frank Gehry. S rozlohou 4000 sa v ňom nachádza 8 galérií so stálou expozíciou a okrem toho tu nájdeme verejné átrium, reštaurácie, kaviarne, priestor na dočasné výstavy a botanickú záhradu navrhnutú Edwinou von Gal.

Biomuseo
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35911361

Toto bol náš zoznam architektonických zlyhaní, na ktorý sa zaradila aj naša slovenská budova. Napíšte nám do komentára či súhlasíte s budovou slovenského rozhlasu na tomto zozname alebo nie. Taktiež nezabudnite zdieľať tento článok.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 7x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie