Dnes je 28.apríla 2024, meniny má Jarmila

Horizontálny mrakodrap – utópia alebo realita?

,,Nebeský most“. Toto pomenovanie dostal prvý horizontálny mrakodrap na svete, ktorý bude čoskoro dobudovaný v čínskom meste Čchung-čching.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Raffles City Chongqing (@rafflescitychongqing),

Očakávaný projekt komplexu mrakodrapov Raffles City Chongqing, nazývaný aj novodobým technickým zázrakom a jeho prvý horizontálny mrakodrap-Crystal.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa la Repubblica (@larepubblica),

Crystal sa rozprestiera na 9,2 hektároch a je vo výške 250 metrov. Umiestnený je na štyroch ďalších obrovských mrakodrapoch, ktoré sú akoby piliermi pre tento architektonický skvost. Nájdeme v ňom obchodný dom s rozlohou 230-tisíc metrov štvorcových, 1400 bytových jednotiek, luxusný hotel či 160-tisíc metrov štvorcových určených pre kancelárske priestory. Samozrejme v ňom nebude chýbať bazén, množstvo reštaurácií a kaviarní alebo aj záhradka. Jeho výsledná cena je niekoľko miliárd dolárov, presnejšie 3,8 miliardy dolárov.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa CapitaLand (@capitaland),

Určite sa pýtate, kto má na svedomí tento nápad a jeho realizáciu. Komplex navrhol izraelsko-kanadský architekt Moshe Safdie, ktorý sa inšpiroval čínskymi plachetnicami. Medzi jeho diela patrí napríklad Pamätník detských obetí holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme, Habitat 67 vytvorený pre svetovú výstavu Expo 67 alebo Mestská knižnica vo Vancouveri. Spoločnosť CapitaLand, ktorá má na starosti realizáciu výstavby sa v súčasnosti sústredí na interiér, keďže budovy už stoja.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa پارس سایزمیک‌ (@pars_seismic),

Okúzľujúci interiér

„Po šiestich rokoch výstavby pomocou špičkových inžinierskych technológií sme hrdí na to, že v Raffles City Chongqing môžeme odprezentovať ikonické architektonické dielo,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti CapitaLand Lucas Loha.

„Úspešná nadstavba Raffles City Chongqing predstavuje nový míľnik v histórii spoločnosti, v oblasti budovania dobre navrhnutých integrovaných priestorov.“ 

Spoločnosť CapitaLand sa s výstavbou podobných moderných a prelomových projektov rozbehla po celej Číne. Nechýbajú ani v mestách ako Peking, Šanghaj, Čcheng-tu, Chang-čou, Šen-čen alebo Ning-pu. Crystal je však jediný v horizontálnej polohe a určite sa stane zaujímavou a obľúbenou turistickou atrakciou.

Čína si získala ďalšie prvenstvo svojim horizontálnym mrakodrapom. Čo hovoríte vy na takéto riešenie nedostatku stavebného miesta? Určite nám napíšte svoj názor do komentárov a nezabudnite aj zdieľať náš článok.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 8x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie