Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Svetový unikát nad Brnom – Tugendhat

Jej návrh bol vypracovaný v roku 1928 na žiadosť manželov Grety a Fritza Tugendhatových. Vila Tugendhat je často označovaná za stavbu, ktorá stanovila nové miery moderného bývania a patrí k základným dielam svetovej modernej architektúry – funkcionalizmu

Stavba je považovaná za jedno z najvýznamnejších Miesových predvojnových diel. A on sám je považovaný za otca modernej architektúry 20. storočia. Avšak aj on sa musel pred hrozbou nacizmu presťahovať do Chicaga, USA, kde sa od neho nachádza niekoľko významných budov. Vila Tugendhat a Nemecký pavilón v Barcelone z roku 1929 sú najznámejšie stavby tohto architekta a patria medzi 10 stavieb, ktoré predbehli svoju dobu

Pozemok, na ktorom vila stojí, dostali Tugendhatovci ako dar od otca nevesty k zväzku. Je z neho nádherný výhľad na centrum Brna. Stavať sa na ňom začalo v roku 1929. Avšak už predtým, v roku 1928, došlo k stretnutiam architekta a Tugendhatovcov, ktorí sa podieľali na návrhu a architekta so stavebníkom v Berlíne. Na jeseň v roku 1930 už bol dom aj úplne zariadený a obývaný. Avšak v roku 1938 boli manželia nútení odísť a v roku 1939 už budovu zabavilo nemecké Gestapo. Počas druhej svetovej vojny si táto budova prešla všeličím. V roku 1945 slúžila dokonca ako ubytovňa sovietskych vojakov. Neskôr v päťdesiatych rokoch ako rehabilitačné centrum pre deti. Od roku 1994 sa používa na komerčné účely. V roku 2002 bola zapísaná do zoznamu UNESCO. A dnes slúži ako múzeum.

Tugendhat interiér

Wikipedia

Vila má tri podlažia, z ktorých každé má iný pôdorys a priečelie. 

V suteréne sa nachádzajú miestnosti slúžiace na technické a hospodárske fungovanie budovy. Taktiež sa tu nachádza fotolaboratórium. 

Na druhé podlažie vedie vretenové schodisko. Podlažie má tri hlavné časti. Prvú a zároveň najväčšiu časť tvorí hlavný obytný a spoločenský priestor – obývačka a jedáleň. K hale patrí aj WC pre hostí a dokonca aj kabína na projekciu filmov. Ďalej sa tu nachádza pracovňa, z ktorej je možný vstup do zimnej záhrady. Fasáda na druhom poschodí je celá z jednej strany zasklená, pričom dva sklenené panely je možné zasunúť pomocou elektromotora do suterénu. Terasa je prepojená  so záhradou. A dokonca skoro každý kus nábytku v tomto dome navrhoval osobne sám architekt. Nachádzalo sa tu známe kreslo Barcelona a stolička Brno. Táto časť má aj klimatizáciu. 

Druhú časť tvorí kuchyňa s výťahom na jedlo. A tretiu časť tvoria priestory pre personál. 

V celej budove autor poukazuje na otvorenosť a prepojenosť jednotlivých priestorov. Nasvedčuje tomu aj oceľový skelet, ktorý tu bol použitý a na tú dobu veľmi ojedinelý. 

Vila Tugendhat

Wikipedia

Verím, že ste sa dozvedeli niečo nové a možno ste sa rozhodli aj navštíviť túto jedinečnú stavbu, ktorá sa nachádza u našich susedov. Nezabudnite nám dať like a sledovať nás na všetkých sociálnych sieťach, aby vám neunikli žiadne novinky zo sveta BEEVAM! 

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie