Dnes je 06.mája 2024, meniny má Hermína

Mrakodrap na vidieku bude viditeľný už z ďaleka

Najvyšší mrakodrap západnej Európy

Medzi najvyššie budovy Európy patrí veža Shard, stojaca v Londýne, či Eiffelova veža v Paríži. Prvenstvo v rebríčku najvyšších budov západnej Európy však zakrátko prevezme mrakodrap spoločnosti Bestseller, ktorý si už stihol získať prezývku „Sauronovo oko“.
Mrakodrap sa má stať centrálou spoločnosti, teda v prvom rade pôjde o administratívnu budovu. Niektoré poschodia budú však venované aj iným službám, hlavne obchodom a reštauráciám. 

Dánsky vidiek

Spoločnosť Bestseller, ktorá sa zameriava na fast-fashion, teda lacnú a rýchlo sa meniacu módu, bola založená v roku 1975. Svoju obrovskú administratívnu budovu sa rozhodla umiestniť do malého dánskeho mesta Brande, keďže jej história sa začala písať práve v tejto oblasti. Mesto Brande má v súčasnosti niečo málo cez 7000 obyvateľov, teda mrakodrap bude v podstate stáť na vidieku. Podľa hovorcu spoločnosti má budova mestu vrátiť status známej oblasti, ktorú budú pravidelne navštevovať turisti z celého sveta.

Okrem toho, že sa budova stane najvyššou stavbou v západnej Európe, vzdialenosť, z ktorej bude viditeľná je rovnako úctyhodná. Jutský polostrov, na ktorom Dánsko leží, je totiž takmer výhradne rovinatým územím. Mrakodrap s výškou 320 metrov bude vďaka tomu viditeľný z viac ako 65 kilometrovej vzdialenosti.

Mrakodrap je na vidieku vítaný

Už v roku 1991 sa experimentovalo so stavbou mrakodrapov na vidieku. V Japonsku vtedy vyrástla budova Sky Tower 41, ktorá sa stala centrom diania, napriek tomu, že ju vybudovali doslova na poli.
Podľa dánskych médií sú ohlasy, čo sa týka stavby Sauronovho oka, veľmi dobré. Predstavitelia, ako aj obyvatelia Dánska sa zhodujú na tom, že táto výstavba je skvelým projektom, ktorý zviditeľní dánsky vidiek. 
Stavbu veže má na starosti známe architektonické štúdio Dorte Mandrup sídliace v Kodani.  So stavbou budovy by sa malo začať už tento rok a plán hovorí, že bude hotová v roku 2023. 

Ako sa vám páči najvyšší mrakodrap západnej Európy? Pôjdete sa naň pozrieť? 

Andrea

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie