Dnes je 03.mája 2024, meniny má Galina

Očarujúce oázy pokoja v centre veľkomiest

1. Park Güell

Rozprávkový Park Güell je jeden z najznámejších parkov sveta. Nachádza sa v Barcelone a jeho autorom je známy katalánsky architekt Antoni Gaudí. Park je zapísaný aj do kultúrneho dedičstva UNESCO a je z neho nádherný výhľad na Barcelonu. Park Gaudí projektoval na objednávku jedného bohatého obchodníka Eusébia Güell, ktorý ho financoval. Symbolom parku sa stalo vstupné široké schodisko a drak zdobený tradičnou katalánskou mozaikou. V sieni 100 stĺpov v skutočnosti stĺpov nájdete len 86, pretože zvyšné Gaudí vynechal a nahradil mozaikami. Táto sieň nesie dominantu celého parku čiže terasu nazývanú aj centrálne námestie. Práve na tejto terase sa nachádza ďalší symbol a to úchvatná lavička, zdobená keramickými úlomkami, dlhá až 110 metrov a slúžiaca aj ako zábradlie. Lavičku však nenavrhol Gaudí ale jeho spolupracovník Josepa Maria Jujola. A samozrejme nemôžme zabudnúť na domčeky, ktoré vyzerajú ako z rozprávky. Dnes slúžia ako múzeá, avšak v minulosti v jednom z týchto domov mal sídlo aj sám Gaudí.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Discover Vacations ?✈️ (@discover.vacations),

2. Luxemburské záhrady

Sú druhým najväčším verejným parkom v Paríži, s rozlohou 22,5 ha. Nachádzajú sa na ľavom brehu Seiny a sú to záhrady francúzskeho senátu, ktorý sídli v Luxemburskom paláci. Je to ideálne miesto na oddych v meste lásky. Návštevníci si tu môžu spraviť piknik alebo prechádzku pomedzi krásne trávniky, formálne záhrady a ovocné sady. Chodníky lemujú sochy, altánky a fontány. Využiť môžu aj tenisové kurty, posilňovňu či kaviareň.

luxemburské záhrady
https://www.flickr.com/photos/mustangjoe/36140306245
3. Hyde Park

Je jeden z najväčších a najobľúbenejších parkov v Londýne, nachádza sa v časti Westminister s rozlohou 1,4 km². V parku sa nachádza aj množstvo zaujímavých miest ako napríklad Vstupná brána či Speaker’s Corner – kde rečníci môžu vyjadriť svoj názor na akúkoľvek tému okrem kráľovskej rodiny a zvrhnutia britskej vlády. Ďalej je tu Pamätník princeznej Diany, čo je oválna fontána postavená z kameňa a aj Krištáľový palác postavený pri príležitosti výstavy v roku 1851, navrhnutý architektom Josephom Paxtonom. Nájdete tu strom rastúci hore nohami a Hotel The Lanesborough, ktorý patrí medzi najdrahšie v meste. Park sa stal aj miestom demonštrácií a veľkých koncertov. Vystúpili tu Rolling Stones, Queen, Pink Floyd či Red Hot Chili Peppers.

Hyde Park
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hyde_Park_from_air.jpg
4. Villa Doria Pamphili

Sú najväčšie rímske verejné záhrady. Návštevníkov určite poteší množstvo budov v pôvodnom štýle rímskej architektúry. Záhrady sú elegantne navrhnuté s množstvom živých plotov a fontán. Široké chodníky obklopujú starožitné sochy a vázy.

rímske záhrady
https://www.flickr.com/photos/33200530@N04/8203587941/

Boli ste už v niektorom z parkov v našom výbere? Napíšte nám ako sa vám páčil, alebo či plánujete niektorý z nich navštíviť. 

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 2x
  • 0x
  • 7x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie