Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Architektonická trúfalosť amerického umelca v Drážďanoch

Historické vojenské múzeum Bundeswehru v Drážďanoch (Militärhistorisches Museum der Bundeswehr) je pozoruhodné z viacerých dôvodov. 

,, Vojenské dejiny rozprávame úplne inak, nie ako históriu techniky a udalostí, ale do centra staviame človeka,“ povedal riaditeľ múzea Matthias Rogg. Podľa neho je takýto prístup k dejinám medzi armádnymi múzeami novodobý a lákavý.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mike Kolschewski (@kolle64),

Múzeum tvorí historická budova arzenálu. Pôvodne slúžila stavba z roku 1877 ako zbrojnica. Americký architekt sa roku 2011 pustil do radikálnej prestavby za 62 miliónov eur. Pôvodnú budovu rozrezal na dve časti masívnym, skoro 15.000 ton vážiacim  oceľovo-betónovým klinom, v ktorom vznikli nové výstavné priestory. Toto moderné rozšírenie v sebe ukrýva aj obrovský exponát – originálnu nacistickú raketu.

Libeskind mal už na začiatku víziu o otvorenom priestore, aby návštevníkov nechal zamýšľať sa nad hrôzou organizovaného násilia. Nemohlo sa to uskutočniť medzi štyrmi stenami. Práca bola preňho výzvou aj s ohľadom na jeho korene a rodinu, ktorá hrôzy Holokaustu prežila.

V tomto článku sa dozviete viac o spojení histórie a moderny. Presvedčte sa, že to funguje aj spolu.

Na čo autor poukazuje?

Trojuholníkový tvar nebol len výplodom fantázie, má aj historické opodstatnenie a význam pre mesto. Špička klinu ukazuje na oblohu, miesto, kde 13. februára 1945 začali spojenecké lietadlá bombardovať mesto. Sklon tieňa trojuholníka odpovedá uhlu, pod ktorým bomby padali na mesto a zmenili ho na ruiny. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ?️‍? ❤️????? ?️‍? (@mau_pell),

Viac ako 10 000 exponátov vystavených na 13 000 metrov štvorcovýchDelenie je chronologické v priestoroch arzenálu. Expozícia začína na prízemí od neskorého stredoveku do roku 1914. Návštevník múzea pokračuje v západnom krídle a obdobie vojny končí vo východnom krídle. Zároveň sa tu nachádzajú exponáty od roku 1945 až po súčasnosť.  

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Paul Waak (@paul_waak),

V priestoroch novostavby by sme našli napríklad tematické expozície ako Vojna a hry, Vojna a pamäť, Vojna a zvieratá…. 

expozícia v múzeu v Drážďanoch
Von Bundeswehr-Fotos Wir.Dienen.Deutschland. – Flickr: Militärhistorisches Museum in Dresden, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17803753

Danielovi Libeskindovi sa podarilo so skrytou symbolikou spojiť modernú architektúru s krutým obdobím svetovej histórie. Múzeum stojí za návštevu nielen kvôli histórii, ale aj kvôli ikonickému architektonickému návrhu.
Mali ste už možnosť vzhliadnuť múzeum v Drážďanoch? Ešte nie? Tak sa podeľte o tip na výlet so svojimi priateľmi a zdieľajte článok medzi sebou.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie