Dnes je 06.mája 2024, meniny má Hermína

8 stavieb, z ktorých cítiť lásku na míle ďaleko II. časť

5. Sweetheart Abby – Škótsko

Opátstvo sa nachádza v škótskom Dumfries a odhaľuje hlbokú lásku Devorgilly k jej zosnulému manželovi Johnovi Balliolovi. Prišla o neho v roku 1268, no nedokázala sa s tým zmieriť. Zachovala si jeho zabalzamované srdce v rakve zo slonoviny a striebra a nosila ho so sebou. V roku 1275 založila cisterciánsky kláštor, ktorý sa neskôr premenil na opátstvo. Keď v roku 1289 zomrela, nechala sa pochovať aj s manželovým srdcom vedľa tohto opátstva. Ich syn John, ktorý sa stal škótskym kráľom, nechal opátstvo pomenovať Dulce Cor – čo v latinčine znamená sladké srdce.

Boldt Castle
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boldt_Castle,_Heart_Island,_Thousand_Islands,_New_York.jpg
 6. Boldt Castle – New York

Nachádza sa na ostrove Heart, ktorý je naozaj v tvare srdca. V roku 1900 sa milionár George Boldt (majiteľ slávneho hotela Waldorf Astoria v New Yorku) rozhodol, že dá vybudovať tento hrad pre svoju milovanú manželku Louise. Darček pre manželku – 120-izbový hrad – mal pôsobiť autenticky a mali sa tam nachádzať podzemné tunele či dokonca padací most. V roku 1904 Louise Boldtová zomrela na údajné zlyhanie srdca. George okamžite práce zastavil a už nikdy sa nevrátil na tento ostrov. Do roku 1977 hrad chátral, ako smutná pripomienka tragickej lásky. Úradom sa však podarilo získať peniaze na jeho dokončenie a tak mu prinavrátili zašlú slávu.

Swallow’s Nest Castel - Krym
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ласточкино_гнездо.jpg
7. Swallow’s Nest Castel – Krym

Pôvodná stavba bola drevená a postavená v roku 1895 ruským generálom Cicerom. Nazývali ju aj „Hrad lásky” avšak nie je známe z akého dôvodu. Jej druhým majiteľom bol A. K. Tobin, doktor cára, ktorý daroval hrad svojej manželke. Avšak tá ho v roku 1903 predala. V roku 1911, sa stal jeho majiteľom nemecký obchodník s ropou, Baron von Steinhel. Barón dal konštrukciu zbúrať a namiesto nej postavil novú kamennú stavbu. Impozantná budova evokuje jeho lásku k novogotickej architektúre. Od 70. rokov funguje ako obľúbená romantická reštaurácia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa BANKA LÁSKY (@banka_lasky),

  1. Dom Maríny alebo Banka lásky – Banská Štiavnica

Do rebríčka najromantickejších stavieb sme zaradili aj slovenský skvost! 

Mesto Banská Štiavnica je zapísaná do zoznamu UNESCO. Miesto plné lásky je práve Dom, v ktorom Mária Pišlová žila. Áno! Presne tá, o ktorej je napísaná najdlhšia ľúbostná báseň na svete – Marína od Andrea Sládkoviča. Každý si ešte azda zo školských lavíc pamätá veršeVlasť drahú ľúbiť v peknej Maríne, Marínu drahú v peknej otčine, a obe v jednom objímať!” Dom, v ktorom Mária žila od 1820 až 1899, bol prerobený na expozíciu, ktorá vzdáva hold tejto básni a láske samotnej. Dnes toto miesto navštevujú domáci, ale aj turisti z rôznych kútov sveta.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa BANKA LÁSKY (@banka_lasky),

Veríme, že sa vám pokračovanie páčilo. Budeme sa tešiť, keď sa podelíte s nami o svoj názor na tieto stavby aj v komentároch. Nezabudnite nás podporiť likom a zdieľať článok s vašimi priateľmi. 

Anet

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie