Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Pripravte sa na najväčšiu investíciu v živote — vlastné bývanie

Výhody stavebného sporenia

To, že stavebné sporenie je výhodné vďaka štátnej prémii, je všeobecne známe. Aj keď sa jej výška v uplynulých desaťročiach znížila, stále zostáva lukratívnym lákadlom pre založenie zmluvy o stavebnom sporení. Jej výška sa pohybuje od 2,5 % a vyššie z ročného vkladu. Tento rok môže dosiahnuť maximálne 70 eur.

moderný prímorský dom
Photo by iAlicante Mediterranean Homes on Unsplash
Výška úrokov na stavebnom sporení

Ak uzavriete zmluvu o stavebnom sporení, oceníte aj výšku úrokovej sadzby. Bežne je vyššia ako na termínovaných vkladoch v bankách. Úrok sa pritom počíta zo všetkých vkladov aj pripísanej štátnej prémie a je fixovaný až na šesť rokov od uzatvorenia zmluvy.

Štátne podpory pre mladých

Štát mladým ľuďom vychádza v ústrety pri zabezpečení vlastného bývania nielen výhodami stavebného sporenia. Ak sa rozhodnete vziať hypotéku, môžete využiť štátnu podporu pre mladých. Štátna podpora pre mladých sa uplatňuje formou daňového bonusu. Jeho výška je 50 % zo zaplatených úrokov na hypotéke, maximálne však 400 eur za jedno zdaňovacie obdobie. Túto výhodu môžete využívať až po dobu 5 rokov. Výška hypotéky, na ktorú sa daňový bonus dá uplatniť, je stanovená na maximálne 50 000 eur. Ak je výška hypotéky vyššia, daňový bonus si uplatníte len do sumy 50 000 eur.

farebné domy v radovej zástavbe
Photo by Soroush Karimi on Unsplash
Pre získanie štátnej podpory platia aj iné podmienky:
  • o hypotekárny úver musíte požiadať do dosiahnutia veku 35 rokov,
  • váš príjem nesmie prekročiť 1,3 násobok priemernej hrubej mzdy — pri dvoch žiadateľoch je to dva krát 1,3 násobok priemernej hrubej mzdy,
  • účel hypotekárneho úveru musí byť kúpa, stavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti určenej na bývanie,
  • k daňovému priznaniu musíte priložiť potvrdenie z banky o výške zaplatených úrokov.

A vedeli ste, že štát vám prispeje aj na výstavbu nízkoenergetických domov?

útulná obývačka so zeleným gaučom a psom
Photo by Breno Assis on Unsplash
Prehľad cien bytov podľa krajov

Ceny bytov na Slovensku sa podľa jednotlivých krajov líšia. Najvyššie ceny sú v Bratislavskom kraji. V Bratislave tak kúpite byt za viac ako dvojnásobnú cenu za m² oproti Banskobystrickému kraju, kde sú ceny naopak najnižšie. Približne na polovici ceny medzi nimi sa nachádza Košický kraj.

Máte skúsenosti so stavebným sporením alebo získaním štátnej podpory pre mladých? Budeme radi, ak sa o ne podelíte v komentároch.

Kevart

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie