Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Staré bývanie v novodobom šate. Funguje to!

Nikdy nie dosť starý

Môžeme diskutovať o tom, či vec už patrí medzi vintage alebo ešte nie. Niektorí vintage entuziasti môžu povedať, že niečo 13-ročné už patrí do tejto kategórie a iní zase požadujú minimálny vek 20 rokov. 

Prichádzame k ďalšej otázke. Je retro a vintage to isté? Na túto otázku je ľahká odpoveď… Nie je. Retro je vintage inšpirované. Retro predstavuje veci, oblečenie, ktoré sú dizajnované, aby pripomínali vintage veci. Môžeme sa stretnúť ešte s tretím pojmom a tým je antique – objekt minimálne storočie starý. Ešte vám to stále nie je jasné? Prečítajte si 5 pravidiel vintage štýlu

Vintage štýl v bývaní je predovšetkým spojenie niečoho starého s modernými prvkami. Skvelým začiatkom môže byť napríklad starší dom s typickými prvkami pre minulé storočie. 

Typy ako začať s vintage?
  • Vytvorte si plán a zvážte podmienky svojho bývania 
  • Nebojte sa! – hlavne rôznorodosti 
  • Drevo, drevo, drevo  vintage bývanie a drevo k sebe jednoducho patria 
starý zelený písací stroj
Image by Free-Photos from Pixabay
  • Tapety – ďalším typom na steny sú tapety, ktoré vášmu domu hneď navodia nostalgický pocit. Kvetinové vzory sú jasným ÁNO  
  • Zvoľte tlmené odtiene – nadčasovosť vášho bývania získate práve tlmenými odtieňmi, zemitými a pastelovými farbami. Nezabudnite ani na zamat, čalúnené kreslá a obyčajné drevené stoličky.  

Skvelým trikom je mix stoličiek pri jedálenskom stole. Vyberajte si z rozličných tvarov aj materiálov.

  • Second-handy a bazáre sú vašimi najlepšími kamarátmi 
  • Doplnky, detaily – doplnky sú v tomto štýle kľúčové! Fotografie, starý gramofón, vázy…
staré vintage rádiá
Photo by Skitterphoto from Pexels
Oxidujte po svojom

Keď nenájdete vintage stoličky v tom pravom zmysle, tak nezúfajte, sú aj iné cesty. Počuli ste už o patine? Patina je jemná vrstva na povrchu kovu, ktorá vzniká oxidáciou na vzduchu, alebo to môže byť aj na povrchu drevených povrchov vzniknutých používaním a ošúchavaním. Je to vrstva opotrebovania povrchu.

Takúto patinu si viete ľahko vytvoriť aj svojpomocne. Nábytok natrieme neutrálnou farbou a pomocou brúsneho papiera jemne ošúchame, čím vytvoríme dojem opotrebovania. 

staré kreslá ako od babičky
Image by DarthZuzanka from Pixabay

Stačí, ak sa pridržíte týchto krokov a vintage bývanie máte zariadené. Nezabudnite prezerať blšie trhy. Zamerajte sa na doplnky, ktoré vytvárajú charakter bývania. Dúfame, že sme vám trošku priblížili vintage štýl a možno ho zakomponujete aj do svojho bývania. Určite nám o tom napíšte a zdieľajte náš článok pre ďalších vintage milovníkov.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 2x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie