Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

Najdlhší podmorský cestný tunel povedie popod ostrov

Dôležité spojítko

Tieto dva tunely budú zabezpečovať cestné dopravné spojenie medzi mestami Stavanger a malým mestom Tau. Ide o veľmi dôležitú cestu, nakoľko mesto Stavanger je veľmi významným ropným mestom a dopravné spojenie tu funguje iba cez trajekt, alebo obchádzkou dlhou 70 km. 

Rekordná stavba

Tunel Solbakk by mal byť dlhý 14,3 km a náklady na celý projekt by mali dosiahnuť úroveň 6,199 mld. nórskych korún (cca 753 mil. eur), pričom 90 % nákladov pokryje mýto a 10 % vládne zdroje. Najhlbší bod tunela sa nachádza 290 metrov pod hladinou mora a zaujímavosťou je aj to, že trasa tunela povedie aj popod malý ostrov Hidle. Tu sa navyše bude nachádzať aj ventilačná šachta hlboká viac ako 300 m. Očakávaná intenzita dopravy je 4000 áut denne po dostavaní tunela, pričom sa očakáva, že toto číslo by sa malo za najbližších 15 rokov zdvojnásobiť. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Yummymummy (@veronicasimone_yummymummy),

Ak vás zaujímajú netradičné projekty, pozrite sa aj na toto revolučné lietadlo v tvare V

Ako sme už spomínali, celý projekt sa skladá z dvoch tunelov, pričom ten menší bude mať dĺžku 5,5 km a jeho názov je Hundvåg, ktorý sa bude pripájať k tunelu Solbakk na ostrove Hundvåg. Odtiaľ povedie až do Stavangeru, kde sa zas napája na cestný tunel Eiganes. 

Vzhľadom na geologické podmienky, musia byť na výstavbu tunela použité špeciálne technológie a celý projekt je pod prísnym dohľadom. Je obdivuhodné, že niečo takéto majestátne sa dá vybudovať v priebehu šiestich rokov. 

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie