Dnes je 08.mája 2024, meniny má Ingrida

Bude vesmírna turistika dostupná už o dva roky?

Americká spoločnosť Orion Span totiž chystá unikátny projekt vesmírnej stanice Aurora, ktorá bude zároveň luxusným hotelom. Pýtate sa kedy? Realitou sa to má stať zhruba o dva roky.

O čo vlastne ide?

Celý koncept pripomína sci-fi príbehy. Človek si zaplatí nemalú čiastku – v tomto prípade „iba“ 9,5 milióna dolárov – a vesmírne plavidlo ho vynesie na obežnú dráhu. Pýtate sa, čo dostanete za túto astronomickú sumu?

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ᗩᔕ丅ᖇO ᗴᒪᗴ ➠ ғᴏᴛᴏ ᴠɪᴅᴇᴏ ɪɴғᴏ (@astro_ele),

Celý pobyt trvá dvanásť dní. Počas nich sa vznášate vo výške 320 kilometrov nad zemským povrchom a modrú planétu máte ako na dlani. Počas jedného dňa pri tom uvidíte šestnásť východov a západov slnka. Aurora totiž okolo Zeme obehne každých 90 minút. Celú túto krásu budete sledovať z honosného „apartmánu“. Pozor, nie je to len pôžitkárstvo! Môžete prispieť aj k vedeckému bádaniu. Na palube stanice sa totiž môžete zapojiť do experimentov týkajúcich sa pestovania jedla v nulovej gravitácií a podobne.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ben Wright McGee ??⛏ (@timescientist),

A áno, nebojte sa, chýbať nebude ani vysokorýchlostné pripojenie na internet.

Projekt je ešte v plienkach

Aj keď spoločnosť Orion Span vidí realizáciu stanice už v optimistickom horizonte dvoch rokov, nie všetci zdieľajú jej víziu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa All about the sky above you ? (@astronautics_history),

Ako ste si už mohli domyslieť, nebude to lacný špás. Náklady na realizáciu sa môžu pohybovať od desiatok až po stovky miliónov dolárov. Počas crowdfundingovej kampane na Kickstarteri sa však spoločnosti podarilo vyzbierať len zhruba 225-tisíc. Určite majú v talóne aj iný zdroj financovania, pretože táto suma ani zďaleka nenapĺňa ambície celého projektu. 

Jeden veľký progres však projekt stanice Aurora už registruje. Zatiaľ, čo pôvodné odhady dĺžky prípravy pred pobytom vo vesmíre hovorili o dvoch rokoch, spoločnosť Orion Span údajne celý proces dokáže vopchať do troch mesiacov. Nuž, ktovie.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ben Wright McGee ??⛏ (@timescientist),

A čo vy, išli by ste sa na našu planétu pozrieť z výšky viac než 300 kilometrov? Chceli by ste letieť do vesmíru? Určite nám napíšte komentár, čo poviete na takúto „dovolenkovú destináciu“.

Posibr

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 2x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie