Dnes je 11.mája 2024, meniny má Blažena

Vikiere na streche – ozdoba alebo efektívny prvok domu?

Rozdelenie 

Z architektonického a konštrukčného hľadiska môžeme vikiere rozdeliť podľa tvaru na sedlové a valbové vikiere, pultové vikiere, vikiere volské oko či rôzne iné tvary. Tieto základné tvary majú veľké množstvo rôznych variant. Volia sa vzhľadom na danú stavbu tak, aby ich zabudovanie bolo praktické, ale aby spĺňali aj estetickú funkciu. 

Vikiere môžeme ďalej rozdeliť aj podľa umiestnenia čelnej steny. Môže byť včlenená do strešnej konštrukcie, ale môže byť aj zapustená tak, že vznikne terasa alebo jednoducho stena lícuje s obvodovým murivom domu. 

dedinský dom s vikiermi
Photo by wasi1370 on Pixabay
Funkcia vikierov

Vikiere na strechách slúžia najmä na vetranie a presvetlenie strešných a podkrovných priestorov. Okrem toho však vo veľkej miere plnia estetickú funkciu. Vďaka nim sa stáva strecha členitejšia a celý dom získava úplne iný vzhľad. Vikiere majú ďalšiu veľmi dobrú funkciu, a to je zväčšenie využiteľnej obytnej plochy podkrovia. Pomocou nich tak viete získať nejaký ten meter štvorcový navyše. 

Výhodou vikierov je, že majú vertikálnu polohu a tak môžete nechať okno otvorené aj keď prší alebo sneží. Pri strešnom okne v podkroví by ste si to dovoliť nemohli. Nevýhodou vikierov je však to, že oproti strešným oknám prepúšťajú menej svetla a ich zhotovenie je finančne náročnejšie, ako zavedenie strešných okien. 

veľký dedinský dom červená strecha vikiere
Photo by romaniamissions on Pixabay
Niekoľko rád na záver 

Pokiaľ plánujete mať vikiere aj na svojom dome, mali by ste sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám s tým pomôžu. Uľahčíte si tak mnoho vecí. Pokiaľ sa však rozhodnete pre vikier svojpomocne, mali by ste vedieť niekoľko vecí. Výška vikierov by mala byť minimálne 2 metre. Ďalej myslite na to, že krytina vikierov by mala byť z rovnakého materiálu a najlepšie aj v rovnakom štýle, ako je samotná krytina strechy. Treba si dávať pozor pri napojení krytiny vikiera a krytiny strechy, lebo tu vzniká častokrát veľa chýb. 

Veríme, že sa vám článok páčil. Do komentára nám môžete napísať, v akom štýle máte vikiere na svojom dome. Páči sa vám takáto architektonická ozdoba a efektívny konštrukčný prvok na domoch?

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie