Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Kedysi domov tigrov, dnes budhistický chrám – Tiger CaveTemple

WatThamSua, ako sa tiež nazýva chrám Tiger Cave, sa nachádza v thajskej provinci Krabi neďaleko provinčného hlavného mesta v regióne Kiriwong Valley. Táto oblasť je charakteristická rozsiahlymi dažďovými pralesmi a množstvom jaskýň.

Tiger Cave

Budhistickí mnísi od pradávna vyhľadávali podobné jaskyne na meditácie, pretože poskytujú únik od okolitého sveta. Keď však jeden z mníchov meditoval vo WatThamSua, jeho hlbokú modlitbu prerušil rev veľkého tigra, ktorý v jaskyni žil. Dnes by ste tam tigrov hľadali len márne. Jediným, čo po sebe zanechali je stopa odtlačená v kameni a namiesto ich revu, vás prechádzaním po chráme sprevádza hlboký hlas modliacich sa budhistov, ktorí však vyvolá rovnaké zimomriavky. Tiger Cave je stále domovom mnohých mníchov, ktorí sa z turistov tešia a tí, ktorí sa s nimi chcú modliť, radi vyhovejú. Jediné, čo od návštevníkov vyžadujú, je rešpektovanie ich viery a zahalenie pliec a lakťov.

O ďalšej výnimočnej pamiatke z Ázie sa dočítate aj v našom článku Tisíc slonov a 300 000 robotníkov – AngkorWat v číslach.

Areál Chrámu

Areál je rozdelený na dve časti. Spodnú polovicu tvorí okrem jaskyne niekoľko bohato zdobených budov chrámov spoločne s množstvom sôch Budhu, tigrovdrakov. No jednou z najcennejších miestnych skulptúr je bohyňa súcitu KuanYin. Zlatá ženská postava, ktorá stojí na hlave draka, je jej najvyšším vyobrazením v Thajsku.

Photo by @Baška

No aj keby ste sa chceli na výnimočnú architektúru krajiny sústrediť ešte viac, pozornosť vám čím ďalej tým viac kradnú opice. Tie pobehujú všade po okolí. Naháňajú sa na strechách, skáču po sochách, oblizujú obaly z jedla a sem tam ťahajú mníchovi jeho rúcho.

Zlatý Budha a nádherná panoráma

Druhá časť chrámu sa nachádza vysoko na kopci. Smeruje k nej 1237 strmých schodov do neba. Pohľad na najvyššiu sochu Budhu a niekoľko svätých miest na meditáciu, ktoré ponúkajú celý región na dlani, stojí za každú kvapku potu.

Photo by @Baška

Návšteva chrámu naučí a pripomína len jedno “dôležitá je zlatá stredná cesta“. Objavujete aj vy zaujímavé cestovateľské atrakcie a ciele? Podeľte sa o ne aj s nami.

Baška

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie