Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

V knižnici Oodi nájdete nahrávacie štúdium, kino aj oblaky!

Výnimočná svojou funkčnosťou

V zahraničí sú to práve knižnice a komunitné centrá, ktoré sú mekkou vedomostí, inšpirácií a skvelých zážitkov. Do Oodi chodí tráviť čas denne aj 20 000 návštevníkov, no okrem požičiavania kníh slúži knižnica aj ako komunitné centrum. Väčšina služieb je bezplatných a v tomto verejnom priestore nájdeme okrem knižnice aj kaviarne, kino, Filmové divadlo Národného audiovizuálneho inštitútu, Informačné centrum mesta či detské ihrisko.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Upeat kakut tilauksesta (@marina_talja),

Centrum bez hraníc

Oodi je vybudovaná na námestí Kansalaistori. Budova poskytuje plynulé pokračovanie námestia pod svoje vstupné zastrešenie. Výnimočný architektonický a dizajnový spôsob zrušil hranicu medzi interiérom a exteriérom. Výrazným prvkom je práve oblúk drevenej čelnej fasády, ktorý pôsobí veľkoryso. Táto vonkajšia krycia plocha poskytuje priestor pre rozličné druhy podujatí.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Helsinki (@tophelsinkiphoto),

V uzavretých zónach na poschodí knižnice sa nachádzajú nahrávacie a strihové štúdiá, coworking places, Urban Workshop – dielňa, v ktorej sa nachádzajú 3D tlačiarne, laserové rezačky, šijacie stroje dostupné pre všetkých návštevníkov. Na neformálne posedenie slúži amfiteáter a oddelené miesta na štúdium.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa COR (コー) interior design (@_corroc_),

Na hornom poschodí sa nachádza knižnica. Priestor evokuje v návštevníkoch domácu pohodu a v tejto „obrovskej obývačke“ si môžu všetci v pokoji čítať, učiť sa a relaxovať. Strop v interiéri pripomína oblaky, no tú skutočnú oblohu a dokonalé panoramatické výhľady na centrum mesta vidia návštevníci multifunkčnej knižnice aj z veľkoplošných okien či terasy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa B R I X (@hungryhippo.hki),

Projekt z dielne ALA Architects za 98 000 000 €

Architekti aj dizajnéri volili inovatívne a ekologické riešenia pre výstavbu celého komplexu so zreteľom na klimatické podmienky. Oodi bola postavená z miestnych materiálov ako oceľ či drevo. Sklenené plochy prepúšťajú veľké množstvo denného svetla a Oodi sa radí medzi budovy s nulovou spotrebou energie. Táto stavba je celosvetovo známa a získala aj ocenenia – Oceľová štruktúra roka. Momentálne ašpiruje na ocenenie WAF, A-Awards, EU Mies Award a cenu Dezeen Awards.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michał Murawski (@mbmurawsky),

Životnosť celej budovy sa odhaduje na 150 rokov a v budúcnosti plánujú pod budovou vytvoriť cestný tunel.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Samuli Miettinen (@samulimiettinen),

Čo hovoríte na takúto verejnú budovu slúžiacu na rôzne služby a aktivity? Nám sa moderná architektúra s množstvom funkčných objektov páči a tešíme sa, že knižnice plnia svoj účel aj s pridanou hodnotou.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie