Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

To najlepšie z metódy pokus omyl = vernakulárna architektúra

Vernakulárna architektúra sa od projektovanej odlišuje tým, že sa zakladá na vedomostiach a postupoch odovzdaných z generácie na generáciu. Tieto vedomostipostupy boli nadobudnuté najmä metódou “pokus omyl”. A to, čo sa ukázalo ako správne a funkčné, sa odovzdávalo ďalej.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Holidayinfo Slovensko (@holidayinfo.sk),

Pojem vernakulárny si niektorí ľudia zvyknú zamieňať s tradičnou alebo tradicionalistickou architektúrou. Ide o iný druh architektúry, i keď sa môžu z určitej časti prelínať.

Pokiaľ vás zaujíma viac o ľudovej architektúre na Slovensku, určite si prečítajte článok s názvom Neprekonateľná krása ľudovej architektúry na Slovensku.

Ľudová architektúra na Slovensku

Ľudová architektúra na Slovensku bola počas celých dejín odolná voči módnym slohovým vplyvom a primárnu úlohu zohrávala vždy funkcia. Zdobenie sa týkalo hlavne uličnej fasády a vstupov. V rámci urbanizmu sa domy líšili len málo a to práve ornamentálnym prejavom. Tvary ľudovej architektúry sa menili najmä v závislosti od potreby materiálu, ktorý poskytovala príroda. Len máloktorá krajina sa môže pochváliť takou rozmanitou ľudovou architektúrou. V tomto je Slovensko skutočne výnimočné.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa FABULOUS SLOVAKIA (@fabslovakia),

Ak chcete vidieť ľudovú architektúru, tak nemusíte chodiť hneď do skanzenov. Ľudová architektúra sa na Slovensku zachovala dodnes a pri prechádzaní krajinou si ju môžete všimnúť takmer na väčšine územia. Najväčšiu stopu zanechala v regiónoch ako sú Turiec, Orava, Liptov, Kysuce, Záhorie či okolie Detvy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Jana.Petrášová.Š. (@jana_petrasova_s),

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať lajk. Do komentára nám zároveň môžete napísať, kde ste mali možnosť vidieť ľudovú architektúru naposledy?

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie