Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Do lesa na vstupenku? Umelecké dielo na futbalovom štadióne

Najväčší umelecký zásah do verejného priestoru

Dočasné umelecké dielo Klausa Littmanna premenilo od 8. septembra do 27. októbra 2019 futbalový štadión Wörthersee v Klagenfurte na najväčšiu rakúsku verejnú umeleckú inštaláciu v histórii. Zásah, ktorý bol zrealizovaný len za 22 dní, posunul najmodernejší štadión v Rakúsku do centra medzinárodného záujmu.

Štadión Wörthersee má kapacitu až 30 000 divákov a bol oficiálne otvorený v Klagenfurte v septembri 2007 na Majstrovstvách Európy vo futbale. Najmodernejší štadión v Rakúsku je domovom klubu SK Austria Klagenfurt. Architektúra stavby je mimoriadne výrazná vďaka dynamickému prevýšeniu strechy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa For Forest (@forforestklagenfurt),

Na inštaláciu Nekonečná príťažlivosť prírody bolo použitých:
7 000 m3 drevnej štiepky
4 500 m2 trávnikových roliek
400 m3 kôry
10 km zavlažovacej linky
480 m3 substrátu

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa For Forest (@forforestklagenfurt),

Spojenie umenia, prírody a architektúry, aké tu ešte nebolo

Veľkolepé umelecké dielo premenilo futbalový štadión na pôvodný stredoeurópsky les. Projekt inicioval umelec a medzinárodný mediátor súčasného umenia Klaus Littmann. Inšpiráciou mu bola kresba rakúskeho umelca a architekta Maxa Peintnera „Nekonečná atrakcia prírody“, ktorý mal už v roku 1970 víziu, že jedného dňa sa môže stať, že budeme prírodu obdivovať len v určených oblastiach.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Enea Landscape Architecture (@enealandscapearchitecture),

V priebehu rokov sa kresba Maxa Peintnera stala ikonou. Umelecké dielo bolo použité vo viac ako 20 nemeckých školách a učebniciach, ako aj v publikáciách vo Francúzsku, Dánsku, Estónsku, Českej republike a Maďarsku. V súčasnosti je vizionárska expresivita obrazu považovaná za impulz pre filozofiu, sociológiu, biológiu, ekológiu, antropológiu a literatúru.

Známy pohľad v neznámom kontexte

Spojenie intimity lesa umiestneného na štadión s hyperindustrializovanou krajinou za ním má navodiť svet, v ktorom sa príroda stala len poznámkou pod čiarou k pokroku civilizácie založenej na strojoch. Netradičný obraz vznikol práve v dobe, keď sa ľudstvo pokúša napraviť svoj deštruktívny vzťah k prírode.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa For Forest (@forforestklagenfurt),

Budú naše deti chodiť do lesa ako do zoo?

Cieľom inštalácie bolo spochybniť naše vnímanie prírody a budúci vzťah človeka s prírodou. Možno ju vnímať ako pamätník budúcnosti, ktorý nám má pripomenúť, že to, čo často považujeme za samozrejmosť, sa môže jedného dňa nachádzať iba vo vymedzených priestoroch. Ako napríklad zvieratá v zoologických záhradách. Príroda sa môže stať ďalším „ohrozeným druhom“.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Weltfreund.at ♾ Armbänder (@weltfreund),

Do lesa na vstupenku

Každý deň od 10:00 do 22:00 mohli návštevníci obdivovať jedinečnú panorámu stromov na ihrisku, vo dne i v noci, za prirodzeného aj umelého svetla. Neobyčajný les priťahoval divokú zver, menil farby a vytváral neustále sa meniacu krajinu. Inštalácia spustila množstvo reakcií a emócií, vytvorila základ pre novú perspektívu a pochopenie lesov, ale aj debatu o klimatických zmenách.

Čo sa stalo so stromami zo štadióna?

Po ukončení inštalácie les presadili natrvalo v blízkosti štadióna. Spolu s ním bude postavený drevený pavilón, ktorý bude slúžiť ako vzdelávacie centrum pre návštevníkov. Takto zostane les na štadióne ako lesná socha. Zároveň boli znovu použité všetky materiály a po celú dobu inštalácie lesa sa nepoužíval žiadny plast.

Maťka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 0x
  • 3x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie