Chill out zóna a squady sú súčasťou moderných kancelárií

Kancelárske priestory sa musia prispôsobovať moderným požiadavkám a trendom. Uľahčovať či spríjemňovať čas strávený v kancelárii sa skutočne dá. No je to občas výzva. Funkčné rozdelenie, smart technológie a správne konštrukcie priestorov tomu môžu výrazne napomôcť. Dôkazom je aj tento interiér.

0
219
zázemie pre mladý kolektív vo firme - kancelárie v cyklaménovej farbe s kreslami a gaučom
SAID | interierovy dizajn Foto | Martin Žilka
Malé „vychytávky“ vedia spraviť veľký rozdiel

Pôvodné uniformované priestory, nachádzajúce sa na 11. podlaží administratívnej budovy Lakeside Park v Bratislave, sa premenili na príjemné prostredie pre pracovníkov z IT odboru. Vzniklo nové dispozičné riešenie, ktoré premenilo hlučný open space na takzvané squady. Veľká plocha bola na základe požiadaviek klienta pretransformovaná na viac menších priestorov, kde zamestnanci nájdu aj chill out zónu a moderné pracovné podmienky.

Funkčný priestor vďaka priečkam

Squady slúžia pre skupiny a tímy ľudí, ktorí navzájom spolupracujú. Pre každú skupinu je vyhradený jeden squad s ležérnou zasadačkou. Tu sa môžu pracovné skupiny radiť a v pokoji diskutovať bez toho, aby boli rušené. Originálne firemné prostredie je dotvorené dvojkrídlovými posuvnými dverami. Zamestnanci majú možnosť dvere zatvoriť a vďaka tabuľovému povrchu na sklo zapisovať poznámky, odkazy, alebo vytvoriť interaktívny brainstorming.

Priestor aj pre večierky a eventy

Jednotlivé squady sa tak dajú podľa potreby uzatvárať a od hlavnej chodby ich oddeľujú aj výrazné závesy. Okrem toho, že vizuálne uzatvárajú priestor, krásne zútulnia jednotlivé miestnosti. Obnova a transformácia open space priestoru bola vítaná aj pre vznik veľkej kuchynky s leisure zónou. Kuchynka slúži aj pre firemné večierky a eventy. Z interiéru je krásny výhľad na Malé Karpaty.

Súčasný open space

Výrazné farby si podmanili jednotlivé squady a farbu možno nasať zo všetkých elementov. Pôvodný koncept neumožňoval využiť celý potenciál priestoru. Preto sa architekti z ateliéru Šebo Lichý rozhodli pre stlmenie slnečného jasu prechádzajúceho cez presklenú fasádu. V predchádzajúcej open space kancelárii bolo nutné mať pri práci neustále zatiahnuté žalúzie. Rozhodli sa preto sofistikovaným spôsobom eliminovať svetelné plochy a zmierniť odraz do priestoru. Pre svoj plán si vybrali čiernu farbu, ktorá nenápadne v kanceláriách dominuje. Aplikovaná je nielen na podlahe, ale aj na sadrokartónových podhľadoch. Kontrastuje s ďalšími využitými farbami a necháva ich vyznieť až do takej miery, že si ani neuvedomíte, že čierna je vlastne v celom objekte primárna.

Farebné prevedenia

Škálu použitých farieb dotvára žltá, odtiene zelenej a červenej. Farebné chill out zóny dávajú jednotlivým squadom vlastnú identitu. Celkovú akustiku výrazne zlepšilo umiestnenie koberca. Doplnené boli prvky v podobe kvetináčov vo vertikálnych konštrukciách. Fádny a hlučný interiér sa zatraktívnil a vznikol živý priestor so zeleňou.

Obľúbené druhy rastlín, ktoré sa hodia do takýchto priestorov, sú zamiokulkas, sansevieria, monstera. Prinášajú do priestoru energiu a zdravší vzduch.

Vytvoriť príjemnú pracovnú klímu a dobré podmienky je v súčasnosti viac ako podstatné. Častokrát je aj toto zlomový bod, ktorý pri výbere služby či profesie zaujme.

Morena

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto