Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Architektúra v časoch pandémie. Aké inovácie prinesie?

Už sme to zažili

Vírusy a baktérie sú tu odjakživa. Žijú s nami v spoločných domácnostiach, práci, pohybujú sa tam, kde sa pohybujeme aj my. Niekedy sa však stane, že sa niektorá z týchto potvoriek rozšíri natoľko, že životy ľudí zasiahne vo veľkom. Príkladom z minulosti môžu byť pandémie španielskej chrípky, tuberkolózy, osýpok, moru ap. Architekti aj v tomto období tiež zápasili s tým, ako zabrániť šíreniu chorôb, a tak vznikali miestnosti pre karanténu v domoch, vilách, prispôsobovali sa kúpeľné stavby, nemocnice ap. Po vynájdení vakcín sa situácia trochu upokojila. Ale máme to tu zase. Ako bude vyzerať “korona architektúra” v 21. storočí?

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kultur Kaufbeuren (@kultur_kaufbeuren),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Barbara Visser (@barvis66),

Ako je to teraz

V súčasnosti máme možností omnoho viac. Stavebníctvo prechádza rôznymi obmenami, inovácie zasahujú aj toto odvetvie. Nový koronavírus so sebou však priniesol potrebu reorganizácie priestorov, a to za relatívne krátky časový úsek. Vzorom nám môže byť Čína, kde za neuveriteľne krátky čas 10 dní, postavili nemocnicu s 1 000 lôžkami. Kvalitná infraštruktúra zdravotníckych zariadení sa zdá byť v súčasnosti najlepším riešením. Mení sa rozmiestnenie stolov v reštauráciách, všade sa vyžaduje odstup minimálne dva metre, ktoré nás majú chrániť od potenciálnej nástrahy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa AJ+ Español (@ajplusespanol),

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa B5D On-demand Platform (@bcore_building),

A čo budúcnosť?

V budúcnosti sa predpokladá, že sa inovácie preukážu predovšetkým v oblasti robotiky a vo využívaní ich sily v dizajne a architektúre. Rokmi overené zvyklosti muselo zmeniť aj školstvo a sprístupniť tak online vzdelávanie. Tento spôsob edukácie otvára dvere multidisciplinárnemu vzdelávaniu aj prednáškam zo zahraničných škôl či múzeí. Infekčné ochorenie, okrem nepríjemných situácií, prináša aj inovácie, na ktoré sa treba pozerať ako na výzvy a príležitosti, ktoré dodajú ľudstvu novinky a moderné vymoženosti.

Ľudia prichádzajú s riešeniami a s reorganizáciami priestorov v rekordne krátkom čase, a to celé ovplyvňuje architektúru a dizajn súčasného sveta. Keďže nie sú povolené hromadné zhromaždenia, nesmú sa konať ani svetové výstavy.

Zostaňme doma

Aktuálne platí, že nepriateľ číha na ulici, verejných miestach, v hromadnej doprave. Najbezpečnejším miestom preto zostáva ostať doma. Aj preto sa pozornosť sústreďuje na reorganizáciu príbytku, jeho zútulnenie. Výhodu majú tí, ktorí majú záhradu, dvor, či aspoň balkón, kde sa môžu nadýchať čerstvého vzduchu.

Čas trávený doma sa snažíme spríjemniť. Ako to robíte vy? Pociťujete potrebu zmeny vášho príbytku v čase koronakrízy? Podeľte sa s nami o nápady v komentároch.

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie