Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Online priestor ponúka aj takéto PREKVAPENIA. Na čo sa tešiť?

Umelá inteligencia

Väčšinou si ani neuvedomujeme, kde všade nám umelá inteligencia pomáha. Diagnostikuje choroby z röntgenových a CT alebo MR snímok, riadi dopravu či prácu na vývoji autonómnych vozidiel. Napreduje raketovým tempom a účinne nám pomáha. Umelá inteligencia má však aj odvrátenú tvár a pre niekoho môže pôsobiť až desivo. S väčším znepokojením vnímame tzv. deepfake videá, v ktorých vystupujú neexistujúci ľudia alebo známe osobnosti v situáciách, v ktorých sa v skutočnosti nikdy neocitli. Umelá inteligencia dokáže vytvárať aj fotografie s ľuďmi, ktorí ani neexistujú. Isté však je, že umelá inteligencia sa ľudstvo zničiť nechystá. 🙂

umelá inteligencia a robotika 21. storočia
Photo by Computerizer on Pixabay

Ak vás baví online priestor, neprehliadnite ani technológiu Matterport, ktorá vás prevedie po atraktívnych miestach z pohodlia domova.

Hlasoví asistenti 

Aj keď hlasoví asistenti, napríklad Siri od Apple, nie sú žiadnou novinkou, doposiaľ ich brzdila jazyková bariéra. Tomu je už zdá sa koniec, pretože Apple vo svojej centrále v Írskom Corku obsadzuje pracovné pozície, pri ktorých je podmienkou dokonalá znalosť slovenčiny, češtiny a iných málo známych európskych jazykov. Siri sa tak naučí aj náš malebný jazyk a bude nám omnoho bližšie. Využívať ju tak budú môcť aj staršie generácie, ktoré neovládajú angličtinu na super úrovni. Veríme, že aj iné spoločnosti, napríklad Google alebo Amazon budú Apple nasledovať.

Hry cez streamovacie služby 

Už nie je nič neobvyklé, keď si kupujeme neobmedzený prístup k filmom či seriálom na jednej zo streamovacích platforiem. Ale čo tak počítačové hry? Technológia streamovania sa začína rozvíjať aj tu. Kým pri bežnom predplatnom si hru musíte stiahnuť a zaberie vám miesto na disku, streamovaná hra fyzicky beží na vzdialenom počítači (serveri). K vám sa prenáša iba obraz so zvukom a smerom od vás povely od klávesnice, myši, resp. gamepadu. Nemusíte si teda kupovať drahý počítač či hernú konzolu, ktorá by o niekoľko rokov zastarala a väčšinu hier by ste na nej už nespustili.

Home office & dištančné vzdelávanie 

Či už sa nám to páči alebo nie, vyzerá to tak, že ani v roku 2021 sa do kancelárií a škôl nepozrieme. Uľahčiť prácu a štúdium sa nám snažia služby ako Zoom, ktorá v roku 2020 musela významne navýšiť kapacitu svojich serverov.

umelá inteligencia a robotika 21. storočia
Photo by kiquebg on Pixabay

Čas strávený doma vás môže povzbudiť k tomu, aby ste mierne rekonštruovali kanceláriu…na čo by ste nemali zabudnúť pri zariaďovaní domácej pracovne ?

Čas, ktorý trávime v online priestore sa nám výrazne predlžuje. Nemali by sme však zabúdať ani na naše prirodzené sociálne väzby, pobyt v prírode a pohyb a dosiahnuť tak zdravý balans. Čo vy, ktoré zo spomínaných služieb aktívne využívate? Napíšte nám!

Barbara

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie