Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Zaujímavosti zo Slovenska – rok 2021 sa stal rokom jaskýň

Vyhlásenie roka 2021 za Medzinárodný rok jaskýň a krasu (IYCK) je iniciatívou Medzinárodnej speleologickej únie. Únia sa skladá z 54 členských štátov. Ide o najvýznamnejšie svetové zhromaždenie vedcov, manažérov, pedagógov a prieskumníkov, ktorí sa zaoberajú výskumom jaskýň a krasu.

Jaskyne a kras predstavujú neoceniteľné zdroje

Stovky jaskýň po celom svete sú sprístupnené turistom a mnohé z nich nájdeme i medzi lokalitami Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Každoročne navštevuje jaskyne zhruba 150 miliónov turistov.

V zmysle plnenia hlavných cieľov Medzinárodného roka jaskýň a krasu sa UIS spolu s medzinárodnými a národnými organizáciami pôsobiacimi v krase a jaskyniach snažia:

  • zlepšiť verejné povedomie o tom, ako sa jaskyne a kras dotýkajú každodenného života miliárd ľudí;
  • podporovať význam jaskýň a krasu prostredníctvom udržateľného rozvoja, najmä so zreteľom na kvalitu a kvantitu krasových vôd, poľnohospodárstvo, geo a ekoturistiku a prírodné, resp. kultúrne dedičstvo;
  • ukazovať, do akej vysokej miery je štúdium a primerané hospodárenie s jaskyňami a krasom rozhodujúce pre globálnu ekonomiku a životné prostredie Zeme;
  • budovať celosvetovú vzdelávaciu kapacitu prostredníctvom aktivít zameraných na vedu o jaskyniach a krasových javoch (speleológia, karsológia);
  • podporovať povedomie o interdisciplinárnej povahe vied a manažmentu v oblasti jaskýň a krasových javov, a pritom zdôrazniť potrebu interakcie medzi rôznymi vednými odbormi a oblasťami manažmentu vo výskume, vzdelávaní a ochrane životného prostredia dnes i v budúcnosti;
  • naviazať trvalé partnerstvá s cieľom zaistiť kontinuitu uvedených činností tak, aby Medzinárodným rokom jaskýň a krasu neskončili, ale pretrvávali a úspešne pokračovali i naďalej.
Zaujímavosti zo Slovenska o jaskyniach: Slovenské NAJ!

V roku 2021 uplynie 100 rokov od objavenia Demänovskej jaskyne slobody. V súčasnosti je na Slovensku zdokumentovaných viac než 7500 jaskýň a priepastí. Najviac registrovaných jaskýň je v Slovenskom krase, Nízkych Tatrách a Spišsko-gemerskom krase.

Najrozsiahlejší je systém Demäňovských jaskýň dlhý vyše 41 km. Jeho súčasťou je Pustá jaskyňa, Demäňovská jaskyňa slobody, Jaskyňa Vyvieranie, Demäňovská jaskyňa mieru, Demäňovská ľadová jaskyňa. Najhlbšie jaskyne sú Hipmanove jaskyne (Starý hrad – Večná robota) na Krakovej holi v Nízkych Tatrách.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Žilinský kraj (@zilinskykraj.sk)

Najväčší objem ľadu je v Dobšinskej ľadovej jaskyni (vyše 110 100 m³). Patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na svete.

Medzi najviac navštevované jaskyne patrí Belianska jaskyňa, Dobšinská ľadová jaskyňa a Demäňovská ľadová jaskyňa.

Najstaršie písomné zmienky o jaskyni na území Slovenska sú z roku 1220 a 1224. Vzťahujú sa na Jaskyňu na Skalke pri Trenčíne.

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi prvé elektricky osvetlené jaskyne na svete a osvetlenie Bunsenovými horákmi zaviedli v roku 1882 (riadne osvetlenie elektrickým prúdom v roku 1887).

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa PraveSlovenske.sk (@praveslovenske)

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa TOTAL DIFFERENT PLACE (@total_different_place)

Jedinou sprístupnenou jaskyňou s podzemnou plavbou pre návštevníka je jaskyňa Domica, ktorú v minulosti postihli viaceré katastrofálne záplavy.

Jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku je jaskyňa Driny v Smolenickom krase v Malých Karpatoch.

Liečba v jaskyni – speleoterapeutická liečba sa vykonáva v Bystrianskej jaskyni, v Jasovskej a Belianskej jaskyni.

Ochrana a starostlivosť o tieto prírodné krásy vykonávajú profesionáli, ale aj dobrovoľníci, ktorí majú záľubu v prírode a jaskyniarstve. Národnú databázu jaskýň spravuje Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Aj v súčasnosti sa stále objavujú aj nové jaskyne či časti jaskýň.

Navštívili ste niektorú z našich slovenských jaskýň alebo sa hodláte spraviť si výlet? Napíšte nám do komentára svoje postrehy.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ??Stefano Minella?? (@stefanominella19)

Zdroj článku: ssj.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie