Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

AirBike – populárna novinka – ako sa líši od klasických rotopédov či orbitrekov

Čo je to vlastne AirBike?

Mohol by vám pripomínať viktoriánsky fitness výmysel, ale je to jeden z najefektívnejších spôsobov absolútneho povzbudenia kardiovaskulárneho systému, čiže sa potíte a spaľujete tuky najúčinnejším možným spôsobom.

Airbike, ktorý sa niekedy označuje ako „stroj mizérie“ tými, ktorí sa dostali do konfliktu s jeho krutou zdatnosťou. Pozostáva z pedálov, ktoré sú pripevnené k veľkému ventilátoru vpredu, ktorý je zase poháňaný dlhými rukoväťami. Predstavte si ho ako spotené milované dieťa klasického rotopedu a eliptického trenažéra. Výsledkom je zariadenie, ktoré pracuje súčasne s hornou a dolnou polovicou tela a vyžaduje, aby srdce a pľúca pracovali dvojnásobne tak ťažko, aby udržali krok.

Jedinečná kombinácia tréningu hornej a dolnej časti tela a skutočnosť, že ventilátor Air Bike prirodzene zvyšuje odpor. Používateľ totiž zvyšuje vstupy (v podstate ponúka nekonečné úrovne odporu) znamená to, že je možné zrýchliť srdcový rytmus o trochu viac ako pri „staromódnom“ spôsobe. Perfektné, ak máte na cvičenie iba desať alebo pätnásť minút.

Ako používať airbike?

Na rozdiel od tradičnejších rotopedov, eliptických trenažérov, bežeckých trenažérov alebo stepperov,  AirBike nie je navrhnutý pre skutočne dlhé a vytrvalé kardio tréningy, pri ktorých si, prostredníctvom elegantného multimediálneho panelu, pozriete niekoľko epizód vášho obľúbeného seriálu na Netflixe. Ak sa rozhliadnete na internete, zistíte, že sa mu hovorí aj „Diablova Trojkolka“ alebo ako sme už spomínali „Stroj Mizérie“ vďaka inherentnej schopnosti nechať používateľov po cvičení len tak lapať po vzduchu. Samozrejme je možné aj jemne otáčať pedálmi, ale používatelia sa čoskoro začnú nudiť a pravdepodobne budú mať problémy s mierne neprirodzeným zážitkom z jazdy na bicykli.

Tí, ktorí to myslia s fitness seriózne, by mali považovať AirBike – vzduchový rotopéd za dokonalý stroj HIIT – ponúkajúci tréning, pri ktorom sa najskôr zahrejete asi päť minút, potom si na desať až dvadsať minút vyrazíte priamo do pekla a zabalíte to potom s primeraným ochladením.

Airbike vs. rotopéd

Najzásadnejším rozdielom medzi airbike a rotopédom je typ odporu. Namiesto bežného zotrvačníka má airbike ventilátor. Airbike je aj oveľa odolnejší ako rotopéd. Neznamená to, že rotopéd vám dlho nevydrží, len jednoducho nie tak dlho ako airbike. „Vzduchové bicykle“ sú skonštruované veľmi robustne, a keď sa s nimi zaobchádza správne, vydržia celé roky.

mladá žena trénuje na Air-biku v domácej posilňovni počas východu slnka
Photo by Maridav on shutterstock.com

Všeobecne možno povedať, že airbike a rotopéd je veľmi rozdielny, najmä čo sa týka dizajnu. Napríklad riadidlá: dosť minoritná súčasť na rotopédoch a pravý opak na airbike. V ideálnom prípade táto súčasť na rotopedoch príliš neovplyvňuje tréning. Na airbike však riadidlá výrazne ovplyvňujú tréning a vďaka nim sa vám dostáva celotelový workout. Ďalším dizajnovým rozdielom ovplyvňujúcimi výkon sú sedadlá. Áno, sedadlo na indoorovom, alebo akomkoľvek bicykli bude mať vplyv na úroveň pohodlia.

Cyklistika je veľmi rozmanitá forma cvičenia. Zapojené svalové skupiny, počet spálených kalórií a podstata tréningu sú teda do veľkej miery ovplyvnené vybraným cyklistickým vybavením. V tomto zmysle, airbike aj rotopéd zapája rôzne svalové skupiny a každý z nich poskytuje jedinečný štýl tréningu.

  • AirBike – nekonečné úrovne odporu, robustná stavba, pohodlné sedadlo, celotelový workout. Používaním airbike môžete spáliť viac kalórií ako pri behu. 10 minút na airbike môže spáliť rovnaké množstvo kalórií, aké by ste spálili, pri odbehnutí 5 km, čo by vám trvalo asi 35 minút.
  • rotopéd – rozmanitosť v odpore, skvelý pre intervalové tréningy HIIT a LIIT. Môžete zacieliť na veľa oblastí dolnej časti tela, nielen na nohy. Použitím stacionárneho bicykla získate pevnosť v lýtkach, quadoch a hamstringoch. Môžete tiež precvičiť chrbticu, glutety a jadro. Môžete spáliť takmer rovnaké množstvo kalórií ako na bežeckom páse. Ak budete používať stacionárny bicykel 30 minút s miernym tempom, spálite približne 260 kalórií.
AirBike vs. orbitrek

Oba tieto prístroje zaručujú kardio cvičenie a vo všeobecnosti sa dá povedať, že ak máte záujem o tonizáciu svalov okolo stehien a zadku, obe zariadenia to komfortne zvládnu.

odhodlaná žena trénuje na Air-biku v domácej posilňovni počas východu slnka
Photo by Yuliya Yesina on shutterstock.com

Airbike je zariadenie vhodné takmer pre každého. Má prispôsobiteľné nastavenia, aby bol vhodný pre deti i dospelých. Odpor vzduchu je tiež skonštruovaný tak, aby zodpovedal sile nôh kohokoľvek, pretože v závislosti od vášho úsilia získate nekonečnú úroveň odporu. Ventilátor, ktorý meria asi 60 cm v priemere, podporuje plynulý pohyb zodpovedajúci úrovni každého úsilia s veľmi malou pravdepodobnosťou jeho rozpadu. S vysoko kvalitnými pedálmi a pevným kovovým rámom máte istotu stroja, ktorý zvládne státisíce tréningov. Jedinou nevýhodou je, že má dosť veľkú stopu.

Eliptické stroje sú jedným z najlepších strojov s nízkou intenzitou nárazu a vysokou intenzitou tréningu. Najnovšie modely prichádzajú s najmodernejšími technológiami, ako je ultra-ergonomické sedadlo a inštalovateľná aplikácia na sledovanie údajov. Tieto stroje napodobňujú určitý pohyb a zapájajú svaly,  takmer podobne ako pri behu na lyžiach.

S eliptickým trenažérom získate tiež úžasné kardio cvičenie. Sklon určuje svalovú skupinu, ktorá bude najviac zapojená. Napríklad, čím vyšší je sklon a dĺžka kroku, tým viac je výsledný cieľ zameraný na vaše hamstringy a glutety. Čím nižší sklon, tým viac sa ohnisko zameriava na lýtka a quady Dlhé zvislé rukoväte zapájajú svaly hornej časti tela, ako sú ramená, plecia a chrbát.

  • AirBike – ponúka kardio výhody behu a zvyšuje srdcovú frekvenciu, jednoduché použitie, celotelový workout
  • orbitrek – kardio – trenažér s nízkym dopadom, ponúka aj workout horného tela, k dispozícii je aj reverzný krok
Prečo by ste sa mali rozhodnúť pre AirBike?

Ak hľadáte extrémne intenzívne, ale krátke tréningy, Air Bike je pre vás určite zaujímavý. Aj keď je možné zostať v zóne mierneho spaľovania tukov (okolo 70 percent vašej maximálnej srdcovej frekvencie), AirBike je najlepšie použiť na to, aby sa srdcová frekvencia zrýchlila a aby sa kardiovaskulárny systém dostal do aeróbneho a anaeróbneho stavu – tj. stavu keď lapáte po dychu a v podstate trénujete svoje srdce a pľúca, aby ste pri ďalšom cvičení mohli zabrať ešte viac.

AirBike je tiež fantastický ako zahrievací stroj, ktorý zapojí väčšinu hlavných svalových skupín a pumpuje krv do oblastí, ktoré to vyžadujú. Naskočte na airbike päť minút pred náročným silovým tréningom a je to skvelý spôsob, ako zohriať chrbát, plecia, glutety a hamstringy. AirBike je tiež skvelým nástrojom na rehabilitáciu, pretože nemá rovnaký dopad na náchylné kĺby, ako sú kolená a členky, ako beh alebo iné výbušné formy športového cvičenia.

Zdroje informácií:

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 0x
    10/09/2021
    18:14

    AirBike je super pre intenzívny kondičný tréning.

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie