Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Kultúrne centrum s kovovou stuhou od víťaza Pritzkerovej ceny

Okolo celého kultúrneho centra SuzhouBay sa vinie pás z ocele a hliníka. Vytvára tým dojem kovovej stuhy, ktorá obopína centrum. Centrum je rozdelené na dve krídla, múzeami, výstavnými priestormi a kongresovým centrom na juh od osi a s 1600-miestnou operou, hudobnou školou a kinom. Krídla zjednocuje zakrivená, 500 metrov dlhá kovová konštrukcia, ktorá sa vlní okolo centra v osmičke a odlišuje budovu zďaleka.

kultúrne centrum Suzhou od francúzskeho architekta Christiana de PortzamparcsaBay
Photo by www.dezeen.com

Portzamparc, ocenený Pritzkerovou cenou za architektúru, rozdelil centrum na dve krídla v reakcii na stavebný pozemok a jeho okolie.

 Bolo jasné, že stretnutie tejto pešej osi a veľkého jazera bude výnimočným miestom a práve na tomto mieste, po oboch stranách osi, malo byť implantované kultúrne stredisko,

uviedol de Portzamparc.

Výsledkom je tiež prístupný chodník medzi dvoma krídlami vo výške 40 metrov nad zemou, ktorý ponúka výhľad na celé mesto.

kultúrne centrum Suzhou od francúzskeho architekta Christiana de PortzamparcsaBay
Photo by www.dezeen.com

Kultúrne centrum vytvára novú krajinu spojením vody, neba a mesta v hre dúhových odrazov daných touto kovovou stuhou..“ dodal architekt.

Milujete kultúru, umenie a ohromné výstavy? Prečítajte si aj o kráľovnej, ktorá krášli brehy Dunaja – DANUBIANE.

interiér kultúrneho centra Suzhou od francúzskeho architekta Christiana de PortzamparcsaBay
Photo by www.dezeen.com

Privítali by ste takéto kultúrne centrum aj u nás na Slovensku? Určite nám to napíšte do komentárov a nezabudnite článok zdieľať ďalej.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie