Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Architektúra v štýle Brutalizmu inšpiruje mnohých dodnes

Blue Crow Media

Spoločnosť Blue Crow Media navrhla mapy s rôznymi architektonickými pamiatkami. Začalo to mapou Londýna. Momentálne disponujú viac ako 16 mapami. Väčšina z nich sa zameriava na Modernizmus, Konštruktivizmus, Brutalizmus vo Východnej Európe.

Guido Zimmerman

Zimmerman je tvorcom kukučkových hodín v tvare povojnových panelákov. Kombinuje tu minulosť a prítomnosť s využitím nového vonkajšieho obalu, ale zachováva klasické remeselné spracovanie.

,,Myslím si, že krásne príklady brutalistického štýlu nikdy nestratia svojho ducha“

hovorí Zimmerman.

Kukučkové hodiny v brutailstickom štýle od Guida Zimmermana
Photo by www.arch2o.com
Kukučkové hodiny v brutailstickom štýle od Guida Zimmermana
Photo by www.arch2o.com
Katia Tolstykh

Katia Tolstykh je umelkyňa pochádzajúca z Petrohradu. Čerpá inšpiráciu pre dizajn svojich váz z budov, ktoré ju obklopujú. Jej vázy sa vyznačujú geometrickými líniami a pastelovými odtieňmi. Brutalizmus je pre ňu inšpiratívny štýl zrodený z fúzie protestov a novovzniknutých mestských potrieb.

,,Povojnová Európa zúfalo potrebovala prestavbu, železobetón bol na tento účel ideálny.“

Marián Laššák

Tento slovenský autor sa nechal inšpirovať betónovými sídliskami, ktoré sa po 2. svetovej vojne stali akýmsi symbolom krajiny. Jeho nábytok s názvom ,,Panelák“ je hravý a moderný. Laššák poznamenal, že síce v čase revolúcie sa paneláky javili ako zlá forma bývania, verí, že si vďaka dnešným rekonštrukciám na nich napravia reputáciu.

Zupagrafika

Poľská umelkyňa Martyna Sobecka španielsky grafický dizajnér David Navarro vytvorili projekt ,,Zupagrafika“, čo sú vlastne papierové makety budov brutalistickej architektúry, ktoré si môžete poskladať do miniatúrneho modelu. Okrem budov z New Yorku, Londýna a Berlína, ich najväčším zdrojom inšpirácie sa stalo mesto Poznań.

,,Sú veci, ktoré nás obklopujú dennodenne a zdajú sa nám neviditeľné. Myslíme si, že sú neatraktívne a nestoja za našu pozornosť“…

hovorí Martyna.

Oni sa však snažili prezentovať tento druh architektúry z inej perspektívy. Jeden z ich projektov má názov ,,Skryté mestá“, kde postupným odstraňovaním fólie z fotky Polaroidu sa odkryje budova východného bloku.

DomiCe

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie