Dnes je 25.mája 2022, meniny má Urban

Radosť chodiť do školy: Takto vo Vřesoviciach prerobili faru!

Architekti z firmy FUUZE a Public Atelier riešili projekt postupne. Muselo sa dohliadať na finančné prostriedky, potreby obce a stav jednotlivých častí fary. Záležalo im na tom, aby prepojenie starých a nových stavieb nestratilo svojho ,,historického ducha“ a zároveň aby študenti aj užívatelia stacionáru mohli spokojne, slobodne a voľne koexistovať v rámci areálu.

Na prvý pohľad vás zaujme farebnosť jednotlivých častí. Ak sa jednalo o pôvodnú stavbu v štýle baroka, zachovala sa farba omietky, červená strecha aj medené klampiarske prvky. Pri novovybudovaných častiach dominujú výrazné farby, tvar kocky a hladký povrch. Triedy sú prepojené do uceleného kruhu. Autorom sa podarilo zachrániť pôvodný barokový krov, ktorý ležal na svahu kostolného návršia. Tým pádom hlavná prevádzka školy je umiestnená na poschodí, s trávnikom a výhľadom na kostol sv. Petra a Pavla.

Exteriér základnej školy
Zdroj foto: dezeen.com
Interiér základnej školy.
Zdroj foto: dezeen.com

Základná škola funguje od roku 2013, avšak pre potrebu rozšírenia učební sa postupne dostavovalo a stavby sa ukončili v lete roku 2019. Posledná výzva po načerpaní dotácie je premeniť Orlovňu (pôvodne sídlo cirkevnej športovej organizácie) na telocvičňu a dve klubovne.

Čo poviete? Zaujal vás štýl tejto prerobenej a zrekonštruovanej základnej školy? Píšte vaše názory v komentoch pod článkom.

Domi.Ce

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie