Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Toto by ste mali zvážiť predtým, ako začnete stavať dom

Kde bude váš nový dom stáť – výber pozemku

Ako úplne prvú vec pred stavbou domu by ste si mali ujasniť, kde váš nový dom bude stáť. Máte k dispozícii vlastný stavebný pozemok alebo si ho musíte najskôr kúpiť? Hotový dom už nie je možné presťahovať na iný pozemok, preto stavebný pozemok vyberajte naozaj zodpovedne. Nezabudnite zvážiť vhodnosť lokality, občiansku vybavenosť, veľkosť a tvar pozemku, jeho orientáciu na svetové strany, dopravnú dostupnosť či podložie. Predsa len, ak ste mestský typ, pozemok na samote pri lese nebude pre vás asi to pravé. Podobne to bude s malým pozemkom v prípade, ak túžite po veľkom dome s priestrannou záhradou.

Pred kúpou stavebného pozemku si overte, či sa na pozemku nenachádzajú vecné bremená a či sú doriešené všetky vlastnícke vzťahy. Zároveň sa vopred informujte aj o územnom pláne rozvoja vybraného mesta alebo obce. Územný plán môže presne špecifikovať možnosti využitia daného pozemku, prípadne stanoviť požiadavky na stavbu, ktorá na pozemku v budúcnosti vznikne.

Pozemok na samostatne stojaci dom by mal mať minimálne 600 m2.

Ako bude dom vyzerať – výber projektu

Nie každý dom je možné postaviť na každom pozemku, preto je výber projektu domu potrebné prispôsobiť nielen vašim požiadavkám na nový dom, ale aj stavebnému pozemku. Kým na pravidelnom štvorcovom pozemku s dostatočnou rozlohou je možné umiestniť dom ľubovoľného tvaru, pri malom atypickom pozemku bude váš výber pomerne limitovaný. Zaujímavým riešením je napríklad bungalov v tvare L, ktorý vďaka vysokej miere poskytovaného súkromia patrí medzi mimoriadne obľúbené tvary domov.

Od projektu domu závisí, ako bude váš dom vyzerať a aj využiteľnosť jednotlivých miestností. Projekt domu presne špecifikuje dispozíciu domu, pôdorys, počet izieb, tvar domu, vstupy a garáže. Okrem dispozície domu určuje projekt aj stavebné materiály. Keďže od začiatku tohto roku musia všetky nové domy spadať do energetickej triedy A0, medzi najžiadanejšie projekty domov aktuálne patria nízkoenergetické bungalovy.

Projekt rodinného domu si môžete vybrať z katalógu typizovaných projektov, prípadne môžete osloviť architekta, ktorý vám vypracuje projekt presne na mieru.

Dom
Obrázok od PublicDomainPictures z Pixabay
Aby bola stavba legálna – vybavenie stavebného povolenia

Ak už máte vybraný pozemok aj projekt rodinného domu, delí vás od začatia stavby domu len kúsok. Predtým, ako začnete so samotnou výstavbou, je ešte potrebné vybaviť stavebné povolenie. V opačnom prípade by bola stavba domu nelegálna.

So žiadosťou o stavebné povolenie sa obráťte na príslušný stavebný úrad. Tlačivo žiadosti na vydanie stavebného povolenia získate na stavebnom úrade, prípadne na internetovej stránke stavebného úradu. Na stavebnom úrade dostanete aj informácie o prílohách, ktoré je potrebné priložiť k žiadosti o stavebné povolenie.

Stavebný úrad je povinný vyjadriť sa k žiadosti o stavebné povolenie do 60 dní odo dňa podania žiadosti.

Kto dom postaví – výber stavebnej firmy

Dôležitým rozhodnutím je aj to, kto dom postaví. Pustíte sa do stavby svojpomocne, alebo oslovíte stavebnú firmu? Svojpomocná stavba domu je síce zvyčajne finančne menej náročná, no zároveň si vyžaduje dostatok času a najmä odbornú zručnosť. Predsa len, stavba rodinného domu to nie je stavba lega a bez dodržania odborných postupov sa vám môže v budúcnosti rozhodnutie pre svojpomocnú výstavbu vypomstiť a pripraviť vás o nemalé financie potrebné na opravu.

Práve preto si čoraz viac ľudí vyberá zhotovenie domu na kľúč. Vďaka tejto výstavbe domu získate kompletne hotový dom, do ktorého už stačí len dokúpiť nábytok a môžete bývať.

Akýmsi kompromisom medzi svojpomocnou stavbou a stavbou domu na kľúč je stavba domu s použitím viacerých dodávateľských firiem. V praxi to vyzerá tak, že postupne oslovíte odborníkov na konkrétne práce a zadáte im jednotlivé stavebné činnosti. Iná firma tak bude mať na starosti výstavbu hrubej stavby, iná liatie podláh, ďalšia osadenie sanity a podobne. Tento spôsob stavby domu je menej finančne náročný ako stavba domu na kľúč a zároveň viete dosiahnuť vyššiu kvalitu ako vďaka svojpomocnej práci, do ktorej sa veľmi nevyznáte. Musíte si však vyhradiť dostatok času na koordináciu jednotlivých prác.

V prípade ideálnych podmienok môžete v dome na kľúč bývať už do roka od začatia hrubej stavby.

Po dokončení stavby domu na vás čakajú opäť papierovačky – kolaudačné konanie a hurá, môžete sa konečne sťahovať do svojho vysnívaného domu.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie